В Бавария все още растат гъби с чернобилска радиоактивност


В Бавария все още растат гъби с чернобилска радиоактивност
Снимка: romvo / Shutterstock.com
23 Август 2022, Вторник


Какво е у нас положениети - никой не знае

Автор: Десант

Диворастящи гъби, замърсени с радиоактивен цезий, все още растат в германската провинция Бавария - десетилетия след ядрената авария в Чернобил през април 1986 г., предаде ДПА, позовавайки се на публикувано тези дни проучване.

Резултатите от най-новото изследване на Федералната служба за радиационна защита (ФСРЗ) показват, че гъбите са замърсени с изотопи на цезий-137 с произход от ядрената авария в Чернобил.

Цезий-137 може да се натрупва в тъканите на костите и да доведе до заболяване от рак на костите и левкемия, уточнява БТА, като цитира изследователи на причините за онкозаболявания.

Всяка година ФСРЗ изследва за наличие на изотопа диви ядливи гъби на осем места в Бавария. На някои места са били отчетени над 4000 бекерела цезий-137 на килограм гъби. Горната граница за продаваните по пазарите гъби е 600 бекерела.

Шефът на ФСРЗ Инге Паулини съветва берачите на гъби в Бавария да ги ядат в умерени количества, „за да избегнат ненужно излагане на радиация“ и рискове за здравето си. Според информация в интернет, на баварска територия растат около 80 вида ядливи гъби. 

Не е известно в България да се прави такова проучване. В същото време ударно се усвояват еврофондове за реализиране на безсмислени проекти. Един такъв бе реализиран през 2015 г. и включваше установяване на числеността на 16 вида гъби, въдещи се в нашите гори. 

Та така - у нас си броим гъбките, в Бавария ги изследват какво съдържат.

Няколко години преди този европроект - през 2011 г. гръмна един друг скандал, свързан с български гъбки-чернобилки, но ехото му се разнесе в чужбина, а у нас нищо не се чу. Тогава, преди повече от 20 години, в Англия конфискува радиоактивни гъби, внос от България.

Тогава в статия в „Дойче веле“ се коментира: „Едва ли това е първата подобна партида български гъби с високо съдържание на цезий 137. Какво количество радиоактивни гъби е изядено от българите, можем само да гадаем. Продължават ли да консумират радиоактивни гъби? Не знаем“.

Нашите власти по повод на този случай невинно обясниха, че видите ли, гъбките били замърсени от урановите рудници в района, от който били набрани.

А бъкат ли днес от цезий диворастящите в родните гори и поляни деликатеси, кой да ти каже...


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки