С книги и вино Илиян Кузманов работи за кауза „България“


С книги и вино Илиян Кузманов работи за кауза „България“
Снимки: Личен архив
22 Август 2022, Понеделник


Авторът на първия български бестселър в „Амазон“ представи второто си заглавие на последния етаж на най-модерните лондонски небостъргачи в сърцето на финансова Европа

Автор: Десант

Български писател Илиян Кузманов успя да напълни с многобройна публика от цял свят панорамния бар „The Collective“ на последния етаж на един от най-модерните лондонски небостъргачи в сърцето на финансова Европа – Canary Wharf. Там той представи новата си книга „The devil – I know him“, но преди това направи дегустация на български вина и разказа за красивата ни и плодородната родина.

Илиян обяснява, че е съчетал книжната премиера с винената дегустация защото срещнал трудности с намирането на Острова на хубави български вина, както и на книги от български автори. 

„В английските вериги присъстват едно, максимум две от родните вина, като ценовия клас е от най-ниския, а и не навсякъде ги има. Въпреки че произвеждаме прекрасни вина, те липсват не само в магазините, но не могат да бъдат поръчани и онлайн. Позиционирането ни в най-ниския ценови клас обрича винената ни индустрия да се превърне като родния туризъм – с етикет на евтина и масова, от което никой не печели. Отделно, това води до подриване на и без това крехкия бранд „България“ – коментира ситуацията писателят.

По думите му, същото се отнася и за културните ни продукти, които са част от този бранд. 

Що се отнася до събитието в лондонското сити, той споделя: „Огромно удоволствие ми достави да сервирам лично виното на публиката и да разказвам за България и за различните региони и сортове грозде, които имаме. Определено бяха впечатлени от мерлото, а и бях се бях погрижил да има няколко вида сирена, грозде, крекери и шоколад, като по този начин направих дегустацията незабравимо преживяване за всички гости“.



Илиян също така успя да събере средства за децата на имигрантите от Афганистан, намиращи се в лагера на Военна рампа в София. Идеята му е била да покаже, че българите са широкоскроени хора, отворени към света и не е вялно, че сме расисти, затворени, корумпирани и мислещи само за себе си.

Илиян Кузманов сам финансира всичко, което прави, без да търси помощ от държавния бюджет или средства от Европейския съюз. Той работи за каузата „България“ ще от 2013 г. в създаденото от него във Великобритания културно пространство Езо, където е подредил една малса българска библиотека. 



Развивайки своя социален бизнес, той помага и на много хора, като винаги е асоциирал дейността си с българския дух и предприемчивост.  

„За мен новият патриотизъм означава, това което е означавал той за моите деди – да сме силни и да побеждаваме. Само че светът се е променил из основи за последните 100 години. Тогава те са водили битки на бойните полета и са се увенчавали с успех. В днешния свят побеждават, дори и във войните, богатите, силните креативно, икономически, побеждават успешните и големи компании, побеждава бизнесът“ – обобщава веруюто си нашият сънародник.

Той не се срамува да нарече себе си и ултранационалист, но от нов тип – от XXI век. През 2021 г. Илиян Кузманов направи с дебютната си книга незабравимо Балканско книжно роктурне, с което покори младата и интелигентна публика в Македония, Сърбия, Румъния и Турция. За втората си книга тази година избра мисия в Лондон.



Нека припомним, че първата му книга „Ако срещнеш Буда, убий го“ стана първият български бестселър в „Амазон“, печелейки много награди и радвайки се на възторжени рецензии. В хилядите медийни публикации, посветени на нея, повечето от които адресирани до най-комерсиалната публика – тази в САЩ, неизменно присъстваше името на България.

Със своето творчество и инициативи талантливият автор се явява един от най-патриотичните посланици на българската култура по света.


В категории: Новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки