„Изворът на Царицата” ще отбива пътниците в Балкана


„Изворът на Царицата” ще отбива пътниците в Балкана
22 Август 2022, Понеделник


Чешмата е изградена край тревненското село Кръстец, където е най-високо разположената гара от железопътната линия Русе – Подкова

Автор: Десант

В края на миналата седмица, в деня, в който православната църква празнува успениено на покровителя на българския народ свети Иван Рилски, в местността Ябълките край тревненското село Кръстец официално бе открита новоизградената чешма „Извор на Царицата”.

Тя е плод на родолюбието и щедростта на българина и е изградена по идея на семейство Ангел и Румяна Ангелови от Плачковци, които открай време предпочитат да отмарят по тези красиви балкански кътчета. 

Чешмата е направена под егидата на Природен парк „Българка” с безвъзмездните дарения и труд на граждани и фирми, които подкрепят това дело в продължение на три месеца работа. „Изворът на Царицата” ще отбива пътниците, поели към мекото сърце на планината, която народът нарича едновременно с мъжко и женско име – Балкан и Стара планина. Тук човек попада в друг свят – на истинско спокойствие, хармония и съвършенство. Покоряваща е омайната хубост на планината, снежна и бяла през зимата, слънчева и прохладна през лятото. Снагата й е покрита от вековни и гъсти гори, дъхави поляни, високи пасбища и дълбоки долове.

Пленяващата сила на Балкана в тази местност потапя в една завладяваща и неповторима магия. Мястото е стратегическо и се явява кръстопът на природа с история, изходна точка е за много пешеходни маршрути, разкриващи красотата и величието на Балкана – върховете Малък и Голям чукар, до връх Бъзовец, местността Стената – истински природен феномен, от който се открива цялата красота на Тревненска Стара планина и Предбалкана, параклис „Св. София, Вяра, Надежда и Любов“, параклис „Св. Иван Рилски“, местността Царският кладенец, природна забележителност „Виканата скала“, където дядо Вазов е бил няколко месеца преди кончината си, хижа „Българка“, местност Карабогдан с 9 чучура, Голям Бедек и Малък Бедек към вр. Бузлуджа.

До извора, плод на родолюбието и щедростта на българина, е обособено място за отдих, където туристи, преминаващи край чешмата да отпочинат и да се освежат, и да споменат с добро тези, които са я съградили.

Самото село Кръстец е най-високо разположената гара от железопътна линия 4: Русе – Подкова. Недалеч от нея е и един от участъците в българската железопътна мрежа с най-голям наклон. Много хора смятат гледките от влаковете, преминаващи през района, за едни от най-живописните и пленяващи в страната.

В близост до жп гарата се намира х. Кръстец, която е пункт от европейския туристически маршрут Е3, който в България преминава по продължение на Стара планина от Ком до Емине.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки