Близо 20% от населението в Европа страда от слънчева алергия, която съсипва и кожата, и тялото


Близо 20% от населението в Европа страда от слънчева алергия, която съсипва и кожата, и тялото
19 Август 2022, Петък


Как да се погрижим да намалим щетите, които ни причинява това състояние

Автор: Десант

Слънчевата алергия е най-често срещаното състояние на кожата, причинено от слънчева светлина. Според проучване в Европа тя засяга до 18 процента от населението на континента.

Полиморфната светлинна ерупция (PMLE), най-разпространеният вид слънчева алергия, е алергична реакция към слънчева светлина или други източници на ултравиолетова (UV) светлина. Обикновено тя се проявява под формата на раздразнен обрив, който се появява часове до дни след излагане на пряка слънчева светлина.

Слънчевата алергия може да се дължи на много фактори – промени в сезоните, прекомерно излагане на слънце, определени лекарства и т.н. Тя се изразява основно в сърбящи обриви, които могат да възникнат като отговор на имунната система, но могат да са и в резултат на други кожни заболявания. Предпоставка за появята й е и наследственият фактор, както и различни заболявания като астма.

Експертите на иновативната шведска козметична марка FOREO представят ключови съвети за грижа за кожата при слънчева алергия и анализират основните видове и причинители.

ВИДОВЕ СЛЪНЧЕВИ АЛЕРГИИ

Полиморфна светлинна ерупция (PMLE)

Има различни видове слънчеви алергии. Най-често срещаният тип е PMLE, известна още като летен обрив. Това състояние обикновено започва през пролетта и отшумява през есента. При това състояние човек получава неравен сърбящ обрив по кожата, която е била изложена на слънце.

Слънчева уртикария

Слънчевата уртикария е вид слънчева алергия, при която човек получава копривна треска по кожата, която е била изложена на слънчева светлина. Копривната треска обикновено е сърбяща и може да продължи няколко часа. Тук обривът обикновено изчезва сам, но могат да се появи отново при излагане на слънчева светлина.

Фоточувствителност, породена от медикаменти

Някои лекарства могат да направят кожата чувствителна към слънчева светлина. Те включват антибиотици, антидепресанти, противовъзпалителни лекарства и др. Ако приемате някое от тези лекарства, трябва да избягвате излагането на слънце възможно най-много.

Актинично пруриго

Това е рядко състояние, което обикновено засяга малки деца и юноши. При това състояние човек получава сърбящи, люспести петна по кожата, която е била изложена на слънце. Петната могат да се задържат седмици или дори месеци.

СИМПТОМИ НА СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ

Симптомите на слънчева алергия могат да варират, но най-честите включват сърбящ или парещ обрив, зачервяване, подуване и мехурчета по кожата. Експертите на FOREO препоръчват консултация с дерматолог при поява на първите симптоми. Някои от по-редките симптоми включват и болка в гърдите, загуба на съзнание, мускулни крампи, силно главоболие, стомашни болки, дихателни проблеми и повръщане. Ако изпитате някои от тях, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

КАК ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА КОЖАТА СИ, АКО СТЕ АЛЕРГИЧНИ КЪМ СЛЪНЦЕТО

Ако сте склонни към слънчеви алергии, има голяма вероятност да имате чувствителна кожа. Така че трябва да бъдете особено внимателни, когато се грижите за нея. Ето няколко съвета от FOREO, които могат да помогнат:

Използвайте щадящ кожата почистващ гел – избягвайте груби сапуни, тъй като те разрушават естествения защитен слой на кожата. Почистващата четка LUNA 3 за чувствителна кожа е най-хигиеничният начин за почистване на лицето. Ултра меките силиконови власинки нежно ексфолират кожата и премахва мъртвите клетки, без да наранява целостта на здравата кожа. Почистващата четка служи и като масажор за лице, като по този начин активните съставки от козметичните продукти влизат в по-дълбоките слоеве на дермата.

Използвайте хидратиращ крем, за да поддържате кожата си сияйна. Нанесете го веднага след измиване на лицето.

Жизненоважна стъпка от ежедневната рутина е и нанасянето на слънцезащитен крем с поне SPF 30.

КАКВИ СА НЯКОИ ОТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ

Ако имате лека слънчева алергия, тогава симптомите ще изчезнат сами. Но ако симптомите са тежки, вашият лекар може да предпише перорални или локални кортикостероиди. Това са противовъзпалителни лекарства, които могат да помогнат за намаляване на подуването и сърбежа.

Шведските експерти от FOREO съветват: Носете шапки, за да предпазите лицето и шията, балансирайте времето на слънце с това на сянка и пийте повече вода, за да хидратирате тялото си.

Слънчевата алергия не е краят на вашия плажен или летен живот. Все пак можете да излезете навън и да се насладите на слънцето. Просто не забравяйте да вземете някои предпазни мерки, за да защитите кожата си.


В категории: Добри Вести , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки