Бюрата по труда с помощ за работодатели и безработни


Бюрата по труда с помощ за работодатели и безработни
Снимката е илюстративна. Източник: Агенция по заетостта
18 Август 2022, Четвъртък


Вижте подробностите

Автор: Десант

Агенцията по заетостта, чрез своите дирекции „Бюро по труда“, предлага финансова подкрепа на работодатели и регистрирани безработни. За целта бяха преразпределени средствата между програмите и мерките за насърчаване на заетостта от Националния план за действие по заетостта за 2022 година. Така ще може да се субсидира заетостта на близо 3100 безработни лица за период от 3 до 24 месеца.

Една част от преференциите са насочени към работодатели, обявили в бюрата по труда свободни работни места. Агенцията по заетостта предоставя и финансова подкрепа, за да стимулира мобилността или предприемачеството на безработните лица. Те могат да получат средства за извършвани ежедневни разходи за междуселищен транспорт до и от работното място, както и за поемане на квартирни и други разходи при започване на работа в населено място, отдалечено над 50 км от местоживеенето им. 

Подпомагано ще бъде и стартирането на собствен бизнес на базата на одобрен бизнес проект чрез получаване наведнъж на полагащите се парични обезщетения при безработица или чрез възстановяване на направени разходи до 4000 лв. за стартиране на бизнеса.

Актуалните възможности за кандидатстване по тях са обявени на интернет страницата на Агенцията по заетостта, в рубрика „Обяви за финансиране по региони”, структурирани за всяка от 9-те регионални служби по заетостта в отделни подрубрики съответно за работодателите и за безработните лица.

Работодателите кандидатстват чрез подаване само на заявка-спецификация за свободно работно място и декларация по образец и се одобряват по реда на постъпването им до изчерпване на финансовия ресурс по съответната програма или мярка.

Свободните средства са обявени и на информационното табло във всяко бюро по труда в страната, където може да се получи и пълна информация за възможностите, реда и условията за предоставяне на преференциите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки