В Бургас създадоха уникална и здравословна зелена сол, но без сол, от растение, което расте в Атанасовското езеро


В Бургас създадоха уникална и здравословна зелена сол, но без сол, от растение, което расте в Атанасовското езеро
Снимка: Авторът
18 Август 2022, Четвъртък


То е от едно семейство с така популярните сред любителите на здравословните продукти амарант и киноа

Автор: Диана Славчева

В Бургас създадоха уникална зелена сол, но без сол. Тя се получава от едно невзрачно на вид растение, което вирее в Атанасовското езеро. Продуктът е разработка на Българска фондация „Биоразнообразие“, която от години използва ресурсите на лагуната, за да създава полезни храни за българската трапеза.

Зелената сол се получава от изсушеното и след това смяно растение Salicornia europaea, популярно като солянка и наричано също морска/плажна аспержа, зелен морски копър, билката на свети Петър, морски боб и морска туршия. 

Солянката е солена, тъй като расте в почвите край Атанасовското езеро, които са свръхзасолени. Но освен че е приятна на вкус, получената от нея сол се оказва, че е и изключително полезна.


Снимка: Интернет/Tom Gardner 

Както обяснява Глория Маринова от БФ „Биоразнообразие“: „Зелената сол съдържа много големи количества магнезий. Натриевият хлорид в нея е два пъти по-малко, отколкото в обикновената трапезна сол, което прави продукта много подходящ за употреба от хора, които имат сърдечно-съдови здравословни проблеми. Тази „сол“ съдържа много калий, йод, витамин В3, аминокиселини и други полезни вещества, което я прави суперхрана“.

Глория Маринова уточнява също, че солянката е от едно семейство с така популярните сред любителите на здравословните продукти амарант и киноа, което също я нарежда сред полезните хранителни добавки. 

Тъй като солянката съхне твърде бавно, засега произведените количества зелена сол са ограничени и могат да се закупят единствено онлайн в сайта на фондация „Биоразнообразие“. От организацията разкриват, че скоро ще зарадват любителите на здравословното меню и с полезен чай от изсушена солянка и мента.

Според ботаническите определители, солянката е едногодишно, двусемеделно растение от семейство Лободови (Chenopodiaceae). Обичайното й местообитание е върху свръхсолената кал на солници и по техните брегове. Другаде не може да оцелее. Затова нейното разпространение е силно ограничено – в България се среща само по морското крайбрежие, върху засолените почви или в плитки силно солени води.

През пролетта и ранното лято стъблото й е зелено, но с наближаването на есента се оцветява в пурпурно-лилаво или яркочервено.


Снимка: Интернет

На латински името й Salicornia произлиза от латинските думи „sal“ – сол и „cornu“ – рог, на който наподобяват израстъците по стъблата на растението. Това име му е дадено от именития ботаник Карл Линей още през XVIII век. 

В древността пепелта от солянка е била използвана за получаване на калцирана сода - една от основните суровини за производство на стъкло и сапун. От нея днес получават и биодизел, тъй като съдържа до 30% ненаситени масла.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки