Почистиха Симеоновските езера на Витоша


Почистиха Симеоновските езера на Витоша
Снимка: ПП „Витоша“
17 Август 2022, Сряда


Вече втори сезон се извършва подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка в планината

Автор: Десант

В изпълнение на Споразумението между Фондация „София – европейска столица на спорта“ и Природен парк „Витоша“ бяха почистени и възстановени Симеоновските езера на Витоша. 

Те са най-популярните и посещавани от столичани и гостите на София витошки места за отдих.

„Въпреки че Столичната община има малка собственост в планината, всяка година инвестираме в това Витоша да бъде привлекателна за многото посетители на природния парк. Тази година вложихме над 160 000 лв. в рехабилитация на туристическата инфраструктура“ - изтъкна Йорданка Фандъкова при посещението си край езерата.

Освен изчистените от наноси Симеоновски езера, вече втори сезон се извършва подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша. Възстановени са и 11 чешми, навеси на спирки, заслони, обществени тоалетни. Предстои изграждането на една детска площадка в местността Бели брези.

„Знаем, че Витоша вече отдавна е един градски парк – в събота и в неделя десетки хиляди са сред зеленината, красотите и чистия въздух на планината. Много важно е всички да обичаме и да пазим планината,“ каза също Йорданка Фандъкова.

През 2011 г.  Симеоновските езера са почистени по Оперативна програма „Околна среда“. „Благодарение на помощта на Столична община бяха почистени и езерата в местността Дендрариума, извършени бяха още много дейности по рехабилитация на туристическата инфраструктура в планината“, изтъква Наталия Илиева – зам.-директор на природния парк.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки