Проф. Никола Алтънков на 90 години: Смисълът на живота така и не го проумях и се отказах да мисля за него


Проф. Никола Алтънков на 90 години: Смисълът на живота така и не го проумях и се отказах да мисля за него
Снимка: Евроком
17 Август 2022, Сряда


Когато България ще има нужда от Стамболов, той ще дойде много бързо – категоричен е видният български и американски учен и политик

Автор: Интервю на Борис Цветанов

Професор Николай Алтънков е български и американски учен и политик. Доктор по история от Калифорнийския университет в Санта Барбара и професор магистър по изкуствата от Института по чуждестранни науки в Монтерей. Член на Академията за политически науки в Ню Йорк и на почетното социологическо общество „Делта тау капа“. На 17 август тази година той чества 90-годишен юбилей.

- Професор Алтънков, вие сте известен анализатор на политическата ни действителност – още на 1 февруари по „Евроком“ първи казахте, че войната Русия – Украйна вече е започнала. Но вие сте и историк на световно ниво. Нашата история е пълна не само с бели петна, но още с полуистинини и откровени лъжи. Така ли е и в други страни? В последно време самозвани „изследователи“ смайват мало и голямо пред екрана, където неподготвени водещи гледат стреснати, трогнати и очаровани как Васил Левски се снимал през 1862 г. в Уестминстърското абатство с най-влиятелни лордове, как пътувал до Канада и САЩ и на Ниагарския водопад построил хоспис, съществуващ и досега, че Тодор Живков, син на цар Фердинанд, си построил в Лас Вегас през 1986 г. хотел. А официалната българска историография си мълчи...

- В други страни лъжлив и продажен историк няма шанс. Говоря за свободните и демократични страни. Там не се пробива с измами. Толерансът към поръчковият интелектуаалец е нулев. Нашите историци са свикнали да се занимават с полуистинини и откровени лъжи, както и вие сте забелязали. Затова може би не се радват на кой знае какво уважение от страна на чуждестранните си колеги. Писането на история по поръчка и по определен начин бе станало традиция във всички хуманитарни отрасли, нарочно не ги наричам науки. Даже и сега, оставени на самите себе си, оставени да преценяват кое е истина и кое не, малцина се изкушават да създадат стойностни творби. Все още доминират възгледите отпреди 32 години. Има изключения, разбира се, и съм сигурен, че тази тенденция ще бъде водеща в бъдещето.

- Кои исторически личности в нашата история са ви най-присърце?

- Цар Калоян. Георги Сава Раковски. Стефан Стамболов. Тачо Танев и Владо Свинтила.

- А в световната?

- Атила.

- Защо в наше време няма титани в никоя област, обезличава ли се светът?

- Защото не ни трябват титани. Когато се появи нужда, ще се появи и титанът. Светът се е изменил. Когато България например ще има нужда от Стамболов, той ще дойде много бързо, вярвайте ми.

- Нашият политически и обществен живот непрекъснато се обезличава. Не се ли превръщаме в страна – имитиращ продукт?

- Аз съм умерен оптимист – вярвам, че сегашния период на ослушване, опипване на обстановката, даже имитиране на чужди тенденции или по-скоро несигурност, е илюзорен, временен, срокът ми изтича...

- Край на историята и политиката. Как протича един ден на човека професор Алтънков – един от малкото учени със световна известност, който предпочете да се върне и остане в България и след „промените“?

- Занимавам се все още с историята, но без илюзии, че ще успея да оцветя белите петна, те са немалко и понеже не съм егоист се радвам, че в близко бъдеще родната историография отново ще бъде престижна, четивна. Историците трябва да придаваме мащабностнна това, което създаваме, да се освобождаваме от взирането в дребното, да търсим насоки и тенденции, вместо да раздаваме присъди и оценки.

- Има ли нещо в живота ви, от което не се отказахте, макар и свързано с трудности?

- От много млад се научих, че всичко си има цена. Има хора, които постигат всичко с лекота, въпрос на късмет. Аз всичко трябваше да си плащам. Трудности, нетрудности, ако не искаш да губиш чест и достойнство, да постигнеш нещо – главата горе и напред!

- Какво ненавиждате, с какво не се примирите?

- Ненавижда дребнавостта, заяжданията, евтините присмешки, предвзетостта, снобизма. Не се примирявам с липсата на лоялност.

- Какво харесвате, какво цените?

- Харесвам вежливостта, добрите маниери, ценя доверието (и му откликвам), хумора и човека. Жените са трудноописуеми, а общите им качества: флиртът, непостоянството, радването на дрънкулки, доверието и лоялността им – всичко е очарователно! И ако ги няма, какво ще правим мъжете не зная. Сигурно ще се бием помежду си за щяло и нещяло. Но и мъжете могат да бъдат очарователни, особено в присъствието на жена.

- Няма безгрешен човек, бихте ли споделили някоя ваша грешка?

- Може би недоверчивостта, трудно ми е да се „отворя“, да си изкажа нещата, не ми допада прекалената откровеност, онова „право ти, куме...“. Как например да кажеш на  един човек, че е говедо? Имаме си поговорка: „Лоша рана зараства, лоша дума не се забравя“.

- Кога сте изпитали, ако не най-голямото, то поне относително щастие?

- 17 август 1965 г. В полярния кръг пресякох границата между Финландия и се превърнах в homme libre – свободен човек. На 5 юли 1983 г. се роди синът ми Ернак. На 9 ноември 1989 г. На 27 април 1952 г., когато ме освободиха от Белене...

- Каква музика обичате, кой е вашия цвят? Питам, защото това ще покаже като лакмусова хартия характера на човека Николай Алтънков.

- Бах и Моцарт. Дебюси и Стравински, „Лунната соната“, Шопен (без него никой няма да разбере Полша), Ню-Орлеанския джаз, Луис Армстронг и Луи Прима, Елвис и Евърли Бръдърз, Ибро Лолов и Лени Вълкова... Цвят? Може би тъмносин.

- Как оценявате живота си, смисъла му?

- Други трябва да ме оценяват. Дали ще ме помнят след 50 години – а защо трябва да ме помнят? Смисълът на живота така и не го проумях и се отказах да мисля за него. Не ми е дадено да проумея Бог. Имам си готова епитафия: „Не искаше много и го получи. И после умря“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки