Камъкът, който повлече лавината край мината в Караманица, която продължава да работи незаконно и без ОВОС


Камъкът, който повлече лавината край мината в Караманица, която продължава да работи незаконно и без ОВОС
Снимка: kmeta.bg
16 Август 2022, Вторник


Вековни огнища в Босилеградско гаснат едно след друго, а хората са принудени да си потърсят по-добри места за живот – там, където има достатъчно чиста питейна вода и чиста околна среда

Автор: Иван Николов

Два месеца след скандалното нападение на телевизионен екип на БНТ с камъни в с. Караманица, на 10 август 2022 г. по покана на екоактивисти и сдружения, в Босилеград пристигна Александър Йованович Чута, народен представител от коалицията „Морамо”, която има 13 мандата в сръбската Скупщина.

Чута е известен сръбски екоактивист, родоначалник на зелената политика и зеленото движение в Сърбия. Безкомпромисен борец срещу изграждане на малките ВЕЦ-ове в Сърбия и основател на екологичното сдружение „Да защитим реките на Стара планина”. През 2021 г. е водач на „Екологичното въстание” – серия от многохилядни екологични протести които заляха няколко големи сръбски града.

Заедно с него в Босилеград пристигнаха телевизионните екипи на двете известни свободни телевизии в Сърбия „Нова С” и „Н1”.

Идеята беше Александър Йованович Чута лично да се запознае на място както с екологичните проблеми които настанаха с безконтролното изграждане на малките ВЕЦ-ове, които буквално унищожиха планинските притоци на река Драговищица, така и с незаконното производство на олово и цинк в мината „Подвирове” в с. Караманица, а също и с препълнените хвостохранилища, които застрашават да се излеят и постоянното отравяне на реките с тежки метали, химически реагенси и нитрати в Тлъмински и Горнолюбатски район. 

След среща с екоактивистите и гражданите на Босилеград, Чута отиде на среща с кмета на Босилеград,  където в коридорите на общината влезе в остър словесен сблъсък с директора на „Босил-Метал ДОО” Миодраг Вукайлович с директния въпрос „Ти ли си този, който хвърля камъни срещу хората?”.

В същия напрегнат тон мина и срещата с кмета, след което заедно с телевизионните екипи отиде и в мината „Подвирове” в село Караманица, където, за разлика от българските журналисти, сръбските телевизионни екипи този път не бяха дочакани с камъни, но освен охраната никой друг не излезе да ги посрещне.

Все пак, от заснетите кадри се вижда, че мината продължава да работи – от входа излизат вагони с руда, а от флотационните съоръжения излиза концентрирана руда и мръсна пепеляво-сива вода.

Въпреки двусмислените (полу)отговори на директор Вукайлович и на кмета Захариев, станаха ясни поне две съществени неща.

Първо, че частната фирма „Босил-Метал ДОО” се ползва с подкрепата и протекцията на общинското ръководство, и второ, че тя на практика продължава да работи незаконно – без разрешение за ползване, без ОВОС и вероятно без още други необходими документи!?

Същия ден, докато продължаваше посещението на сръбския депутат в Босилеград, на официалния сайт на сръбското Министерство за руда и енергетика се появи информация, че още преди две години, на 19 август 2020 г. ведомството е прекратило разрешението на „Босил-Метал ДОО”за ползване на пилотното съоръжение за „технологично изследване за флотационна преработка”.

Там се пояснява също, че компанията е имала валидно одобрение за експлотационото поле и разширението му в „Подвирове”, но не и одобрение за преработка на руда, с оглед на това, че не притежава обект за флотация и не може да използва пилотното съоръжение което служи за технологично изследване, флотация – обогатяване и преработка на руда.По нататък в информацията пише, че: „След извънреден инпспекционен надзор на 17 юни 2021 г., министерството е взело решение, с което на компанията „Босил-Метал ДОО” се забранява провеждането на рудодобивни дейности в пилотното съоръжение за техонологично изследване за преработка на руда на експлоатационото поле № 515 и се забранява складиране на междинни продукти които настават с флотацията на оловни, цинкови и бакърни руди извън одобреното експлоатационно поле”!?

Странно е, че информацията за тия решения на Министерството за рударство и енергетика се появиха след една, съответно две години, и то точно в деня, когато народният представител Александър Йованович Чута дойде в Босилеград.

Въпреки всичко това е ясно, че мината за олово и цинк в с. Караманица е трябвало да спре да работи още преди две години. Тя не само не се е съобразила със заповедтта на министерството, но продължава да работи и досега, да ангажира работници, да копае руда, да я складира, да я извозва и да осъществява печалба, напук или може би, под патронажа на държавата или поне на местната власт!?

Това донякъде обяснява и агресивното поведение към българските журналисти на 14 юни в Караманица. Вероятно замесените в схемата хора се опасяват, че телевизионните екипи биха могли да разобличат бездействието на държавните органи и институции и евентуалните престъпления на рударската компания.

Належащ е и все още нерешеният въпрос с оценката за въздействие върху околната среда в трансграничен контекст, без което мината не би могла да бъде открита, или поне без да се приложат най-съвременните мерки за пречистване на отпадните води. А това ще рече, че и българските специалисти трябва да си кажат тежката дума за замърсяването на речните води. 

Едно обаче е сигурно. ВЕЦ-овете и мините след 2016 г. ускориха обезлюдването (обезбългаряването) на Босилеградско. В този смисъл те се превръщат в допълнително оръдие на великосръбската националистическа политика и допълнително изпитание за добросъседските българо-сръбски отношения и членството на Сърбия в Европейския съюз. Ако Сърбия все още има политическа воля за него.

В този смисъл, предстои тежка и неравностойна битка. Парламентарната група на Александър Йованович Чута е слабичка, за да се наложи, но е достатъчно шумна и убедителна, за да разбуни духовете на хората, чиито вековни огнища гаснат едно след друго, а техните последни пазачи са принудени да си потърсят по-добри места за живот – там, където има достатъчно чиста питейна вода и чиста околна среда.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки