В героичното странджанско село Бръшлян бе открит паметник в чест на загиналите във войните местни жители


В героичното странджанско село Бръшлян бе открит паметник в чест на загиналите във войните местни жители
Снимки: Авторът
13 Август 2022, Събота


Той е дело на Инициативен комитет, в който влизат собственикът на телевизия СКАТ Валери Симеонов, Вълчо Чайков, Киро Ангелов и Желязко Димитров

Автор: Диана Славчева

В центъра на героичното странджанско село Бръшлян бе открит паметник в чест на загиналите във войните за национално обединение на България местни жители.



Мемориалът, дело на скулптора Добромир Кръстев, е издигнат от Инициативен комитет, в който влизат собственикът на телевизия СКАТ Валери Симеонов, Вълчо Чайков, Киро Ангелов и Желязко Димитров.

Своя принос към начинанието дава и активистът на НФСБ Иван Кузманов. Той е осигурил камъкът, върху който е поставена мемориалната плоча с имената на героите. Мраморът е добит от близките кариери край Малко Търново.

Председателят на Инициативния комитет Вълчо Чайков отбеляза, че един от загиналите, чието име е изписано върху мраморната плоча, е неговият дядо, който се е сражавал в състава на 11 Сливенски полк на връх Каймакчалан през 1916 г. 



За поставянето на мемориалния знак активно съдействие е оказал и кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев. По време на церемонията по откриване на паметника, той изтъкна, че дълг на потомците е да помнят саможерствана на своите родолюбиви предци. 


Паметникът бе открит от  кмета на Малко Търново Илиян Янчев, председателя на Инициативния комитет за издигането му Вълчо Чайков, и скулптора Добромир Кръстев

С голямо вълнение на тържеството присъстваха множество местни жители и гости на селото, които поднесоха цветя пред мемориала в знак на признателност. 



Пред новооткрития паметник заупокойна молитва произнесе енорийският свещеник отец Серафим.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки