Руши се хилядолетна гробница от римската епоха


Руши се хилядолетна гробница от римската епоха
12 Август 2022, Петък


Преди години над нея шзградили защитен покрив, от който днес няма и следа

Автор: Десант

Преживялата хилядолетия гробница от римската епоха - бижуто на тракийския некропол в местността Пропада край Малко Търново, вече е с почти разрушени стени.

Това алармира във фейсбук горският експерт Дико Патронов. 

По думите му, за тяхното запазване преди 15 години Дирекцията на Природен парк „Странджа“ и лично тогавашният директор Стефан Златаров, Динко Грудов и други служители са изградили защитен покрив. „Няма ги вече тези служители, няма го и покрива – има  директор на Парка, има и служители, за които явно съхранението на природните и културни забележителности не са грижа“!


Гробницата преди няколко години

Дико Патронов изтъква, че тъкмо това обаче е записано като цел за създаване на природния парк: „Дългосрочното опазване на уникалната природа във водосборите на реките Велека и Резовска и осигуряване на устойчиво социално икономическо развитие на района“.

Съхранени и подобаващо представени природните и исторически паметници представляват привличащи туристи обекти, което спомага за икономическото развитие на района. А занемарени, те са разочарование за посетителите. Това създава и риск за тяхното опазване и е предпостава за разрушаването им - категоричен е експертът. 


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки