От Русия пристига... делтакрон


От Русия пристига... делтакрон
Снимката е илюстративна. Източник: shutterstock.com
12 Август 2022, Петък


Вижте подробностите

Автор: Десант

Вирусолози от института „Смородинцев“ в Санкт Петербург изолираха нов щам на Ковид-19. Той представлява хибрид между „омикрон“ и „делта“ вариантите на коронавируса и бе кръстен „руски делтакрон“. Изследователите предполагат, че родината му е Русия. Засега новият подвариант не е засечен в друга страна по света. 

По думите на американския генетик Дмитрий Прус, първите негови геноми са изолирани още в началото на юли, като до края на месеца са окрити още образци. 

Припомняме, че за първи път „делта“ бе засечен през 2020 г. в Индия. Дълго време този щам доминираше в целия свят, като се отличаваше с крайно тежко протичане на болестта. Но през 2021 г. бе изместен от „омикрон", който за първи път се появи в Африка. Новият господстващ в световен мащаб вариант обаче се отличава с леко протичане на заболяването. 

По думите на Прус, съчетаването на „делта“ и „омикрон“ се среща много рядко, тъй като индийският щам практически вече е изчезнал. 

Все още не е ясен точния брой на заразените с „руския делтакрон“. Но засега неговото разпространение е слабо. До момента случаи на заразяване с него са регистрирани в Санкт Петербург и Москва. Съобщава се, че при инфектираните с него болестта е преминала леко и никой от заболелите не е стигнал до болница. 

Въпреки това, учените не се наемат да твърдят категорично доколко е опасен и дали ще успее да измести другите щамове и да стане доминиращ. Изходният вариант „делта“ беше способен да поразява белите дробове. Тази способност отслабна при „омикрон“, но не се знае как това се предава в хибрида. 

Експертите са скептични, че новият вариант на коронавируса ще предизвика сериозна епидемия в руската страна. Руснаците наистина не са от нациите с голям процент на ваксиниране, но пък мнозина са преболедували ковид-19, предизвикан от „делта“ и „омикрон“. Така те са придобили имунитет, способен да ги защити и от хибрида, смятат епидемиолозите. 

Към момента в света продължава да доминира „омикрон“, и по точно неговият най-нов подвид, наречен „кентавър“. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки