Spice music festival – един от най-мащабните фестивали в Европа


Spice music festival – един от най-мащабните фестивали в Европа
Снимки: Авторът и Spice music festival
11 Август 2022, Четвъртък


Вижте как протекоха трите фестивални дни

Автор: Пламен Петков

За четвърта поредна година Бургас бе музикалната столица на България. Тазгодишното издание на Spice music festival събра над 20 изпълнители и групи от цял Свят, от близкото и по-далечно минало. Мястото на събитието беше познато - морската гара на Бургас. Новото тази година е, че сцените са две: една основна и една диско сцена.

5 август, ден първи: 
Честа да открие фестивала се падна на Chimo Bayo от Испания. Вече е на 60 г., но изпълнява сета си с голямо желание и страст. Публиката обаче май не е много запозната с творчеството му, а и все още е само 18,30 ч. и не са се събрали много хора.

Следва триото Bellini. Те са създадени през 1997 г. в Германия, но в сегашния си вариант са три бразилски певици. Изпълняват известни бразилски хитове, като „Ey Macalena", „Lambada" и др. Танцуват страхотно.


Bellini - пеят и танцуват страхотно

Хората вече започват да се събират пред сцената. На пресконференцията са много усмихнати и весели, казват че за първи път са в България и фестивалът е един от най-мащабните в Европа. Питам ги за значението на името им, оказва се че групата е кръстена на бразилския футболист с италиански корени Хидералдо Луиз Белини, който участва на световните първенства през 1958 и 1966 г.

На основната сцена следва Loona (да не се бърка с нашата Луна, която за малко да ни стане президент). Тя е холандска певица, известна с хитовете си „Vamos a la playa", „Brazil" и „Bailando". 

На диско сцената са The Weather Girls. Няма как да не знаете вечния им хит „It's raining men". Тази песен е от 1983 г., но продължава да се слуша и е в саундтрака на над 50 филма. На пресконференцията двете дами са ухилени до ушите и я изпълняват и акапелно за нас, журналята. Los Del Rio трябваше да пеят също днес, но за съжаление не успяха да дойдат.


Чаровниците от The Weather Girls 

Време е за хедлайнерите тази вечер, носителите на множество награди „Грами": Gipsy Kings. Тяхното си е истински 90-минутен концерт. Изпълняват хитовете си: „Bamboleo", „No volvere", „Volare", „Hotel California" и др. Публиката вече е изпълнила цялото налично пространство и приглася. 


Хардлайнерите от „Джипси кинг“

Концертът свършва, вече наближава 1 ч. и половината публика се изтегля към изходите. Но вечерта още не е приключила. На DJ пулта застава Dario G. Футболните фенове го знаят с неговата „Carnaval de Paris", която беше химн на световното във Франция през 1998 г. Пуска хубави трансове и електронни хитове от края на 90-те, сета му е добър. Научил е на български: „Искам една бира!" и постоянно го повтаря на микрофона. В края на краищата му донесоха няколко бири и вечерта приключи към 2 ч.

6  август, ден втори:
Шаги ще прави саундчек на обяд и ще дава пресконференция, ако има желаещи? Има. Държи се професионално, отговаря на всички въпроси, прави си снимки с нас. Казва, че социалните медии много са променили шоубизнеса, че сега всеки има мнение за всичко.


Шаги отговаря на всички въпроси на журналистите

Говори за своята благотворителна дейност в родната Ямайка. Казва, че са подготвили голямо шоу за довечера с музиканти на сцената. Иска просто да носи радост и удоволствие на хората със своите песни. 

В 18,30 ч. на сцената излизат Down Low и изпълняват хитовете си „Johnny B.", „Once upon a time" и „Moonlight". Следват Liberty X, три много приятни дами от Острова. Пеят техни и песни на други изпълнители, танцуват. Изпълнението им е наистина добро.

Местя се на диско сцената. Londonbeat са на ред. Следват Bonny M Experience. Ако мога да опиша изпълнението на тези две групи с една дума, то тя е: Cool. Да се пише за музика е като да се танцува за архитектура. Просто трябва да си там за да усетиш тръпката.

Някои хора от публиката са тук заради музиката. Други - за да си гледат телефоните, да се снимат и да се тагват. Трети - и те не знаят за какво са дошли. Както казва Боб Марли: „Някои хора усещат дъжда, други просто се намокрят."

На основната сцена са Gala, следвана от Cascada. И двете се представиха на ниво. Почти всички изпълнители пеят на живо.


Чаровната Gala 

Шаги е хедлайнера днес. Изпълнява си обещанието и концерта наистина е бомбастичен. Има музиканти, беквокали и балет. Изпълнява всичките си хитове: „Boombastic", „It wasn't me", „Angel", „Hey sexy lady"... Публиката е във възторг. След него е DJ Sash! Него много исках да го срещна и поздравя, защото музиката му значи много за мен. За съжаление го изтървам.


DJ Sash 

Пресконференциите тук понякога траят само по пет минути, a придвижването до тях става много трудно, защото е пълно с народ. Отделно и далеч не всички артисти се съгласяват на пресконференции, но това си е тяхно право.

Sash! е очаквано добър, сетът му се състои от негови парчета и други известни трансове от преди 20 години, но с нови ремикси. Отдава почит и на починалия си приятел и колега Робърт Майлс. Накрая има голяма заря и хората се разотиват.

7 август, ден трети:
Първи на сцената излизат Baby D от Англия, Техният най-голям хит „Let me be your fantasy" е истински химн на 90-те. Следват Basic Element и  Magic Affair, които честно казано не ми харесаха особено. Не беше така с Heather Small от M People, която си изпълни сета перфектно. В бекстейджа ни каза, че фестивала много и харесва и изобщо беше много мила с всички.

Успях да посетя и диско сцената и да гледам изпълнението на „Трамвай номер 5“ и Fab Morvan от Milli Vanilli. „Трамваят" е малко поостарял, но в очите на изпълнителите прочетох голяма радост, че отново са на сцена. Фаб Морван сам си изнесе участието и то беше наистина добро. В бекстейджа се снима с всички и показа отлично настроение.

Араш, хедлайнерът за днес също е в бекстейджа. Прави впечатление на много земен и смирен човек. Роден е преди 45 години в иранската столица Техеран. През 2009 г. обаче представи Азербайджан на Евровизия с песента „Always". Най-големият му хит е „Temptation". Концертът му е добър. Ориенталски мотиви, съчетани с денс музика. Отново цялото пространство е изпълнено с публика.

Честа да закрият фестивала се пада на българската група Deep Zone Project. За мен това е специален момент, защото те са ми приятели и тяхната музика е била винаги част от моя живот. Затова искам да им отделя повече внимание тук. На сцената излизат всичките им певици през годините, както и Цецо Елвиса и Камен Воденичаров. Затова и концертът им е под името: Deep Zone All Stars.

DJ Dyan Solo, основателя на групата, освен че е от оригиналния състав на „Гумени глави", в началото на новия век беше част от Deep Zone, група DJ's от Варна, които организираха страхотни (и достъпни) технопартита. Докато бях студент във Варна, не пропусках нито едно.

Повечето бяха в култовия Comics Club, но имаше и на екзотични места, като Юнашки салон и изоставена фабрика. Доведоха Edie Amador, Electric Univerce, Astral Projections, кой ли не. Тогава още фотоапаратите бяха с ленти и телефоните бяха с чернобели екрани. „Тагване", „Лайкване", „Инфлуенсър" - нямаше такива думи. Но какви партита имаше само! Освен първокласен DJ, Dyan Solo е и голям фен на поредицата Star Wars. От там идва артистичния му псевдоним.

Концертът започва с Ая. Помня, че на промоцията на първия им албум „Ела изгрей" в Комикс тя беше само на около 15 години. Следва я Йоана Драгнева, с която представиха страната на Евровизия. Между тях някъде на сцената излизат и един от символите на Слънчев бряг - Цецо Елвиса и любимият на всички зрители Камен Воденичаров. И двамата имат песни с групата, съответно: „Това е хит" и „Ела изгрей !"

Надя излиза на сцената и я завладява. Всички вокалистки на групата през годините са добри певици, но Надя е истинска диско дива. Гласът й е неповторим и много маниерен, с много извивки и орнаменти. Същото важи за поведението й на сцената.

След нея излиза и Нелина. Тя пък просто е най-красивото и мило момиче. Всъщност всяка от певиците на групата може да спечели който и да е конкурс за красота.

Накрая от видеостената задочно се включва и настоящата певица на групата - Ева Мария, която очаква първото си дете. За песните какво да кажа - не съм чувал толкова много хитове, откакто (по погрешка) попаднах на концерт на Веселин Маринов. За мен това беше най-добрият концерт на вечерта, може би и на целия фестивал. България може само да се гордее с тази група. Deep Zone Pr. за мен са това, което Щурците са били за баща ми.

С две думи: фестивалът става все по-добър с всяка изминала година. Ако сте на възраст от 7 до 77 години, обичате хубавата музика и искате да се забавлявате, още от сега си купете билет за следващият Spice Music Festival. После ще ми благодарите.

ПП: Посвещавам тази статия на моят приятел Христо Николов Христов и на моят чичо Жельо Господинов, които ни напуснаха през тази година.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки