Студенти, обучаващи се в чужбина, могат да ползват здравни услуги тук при определени условия


Студенти, обучаващи се в чужбина, могат да ползват здравни услуги тук при определени условия
10 Август 2022, Сряда


Завършилите средното си образование през 2022 г.  ученици трябва да заплатят здравните си вноски за своя сметка, напомнят от НАП

Автор: Десант

При допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, могат да бъдат прекъснати здравноосигурителни ви права и да нямате достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса. За това предупреждават от Националната агенция по приходите.

От там напомнят, че завършилите средното си образование през 2022 г.  ученици трябва да заплатят здравните си вноски за своя сметка до започване на работа или на учебната година във висшето учебно заведение, в което ще продължат своето обучение.

За Бургаска област задължение имат 2988 зрелостници, само за Община Бургас завършилите средно образование са 2150.

Сумата за внасяне за периода от завършване на средното и започване на висшето образование или работа по трудов договор е в размер на 28,40 лв. месечно.

През летните месеци много студенти, обучаващи се в чужбина, се завръщат в Бургас и региона. За да ползват безплатни здравни услуги, те трябва да уредят здравноосигурителния си статус, като е необходимо да представят в офисите на НАП по постоянен адрес доказателствени документи.

Такива документи са например: удостоверение или служебна бележка от университета, в който следват, диплома за завършено висше образование и др. Тези документи трябва да са преведени от лицензирана фирма и се вземат предвид само ако в тях е посочен периодът на обучение. Документът се подава в териториалната дирекция или офис на НАП по постоянен адрес, за да се „изчистят“ задълженията на студента за здравноосигурителни вноски.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки