Проучиха напълно водохранилището в замъка Русокастро


Проучиха напълно водохранилището в замъка Русокастро
Снимки: РИМ-Бургас
09 Август 2022, Вторник


Каменотрошачка, която е добивала оттук през 60-те години на ХХ век чакъл за пистите за военното летище край близкото село Равнец, разбила таен проход, водещ до кула-кладенец

Автор: Десант

В началото на август приключи проучването на водохранилището на замъка на средновековния град Русокастро. Изцяло са изяснени неговите габарити и планировка. То е дълго 14 и широко 8 м, а през средата му минава редица от три монументални зидани каменно-тухлени стълба, носещи два полуцилиндрични свода. Над щерната се е разполагал втори етаж, който вероятно е служел за резиденция на управителя на града.

Водохранилището е едно от най-запазените на Балканите – стените му се извисяват на височина от 3,5 до 4,5 м. В него са открити прекрасни рисунки графити на кораби, елени, змии, птици, змейове и множество други изображения, които са близо 100 на брой. В него са намерени още средновековни медни и сребърни монети, части от брони, както и световният художествен паметник без аналог в средновековното изкуство – блюдо с изображение на нападащ леопард, който археолозите определят като барс.

След края на проучването на водохранилището на замъка, започват разкопки на друг монументален паметник – укрепен проход, започващ от северната крепостна стена на Русокастро и завършващ при Русокастренска река с огромна кула-кладенец. Това всъщност е било водохранилището за гражданите на самия средновековен град.В средата на прохода има втора отбранителна кула. Част него е бил подземен, стените му са широки между 2,5 и 3 м, а височината му е запазена до 4 м.

За съжаление, много голяма част от този проход е унищожена при работата на каменотрошачка, която е добивала оттук през 60-те години на ХХ век чакъл за пистите за военното летище край близкото село Равнец. Тогава е разбита и част от северната крепостна стена на средновековния град.

Разкопките се изпълняват от археолози от Регионален исторически музей – Бургас, с финансиране от Община Камено. Музеят е спечелил и проект към Министерството на културата за 36 700 лв. за разкопки, които се очаква да бъдат предоставени в най-скоро време.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки