Със законно строително разрешение ресторант в Созопол вдигнал навес пред прозорците на паметник на културата


Със законно строително разрешение ресторант в Созопол вдигнал навес пред прозорците на паметник на културата
Снимки: Авторът
08 Август 2022, Понеделник


Върху Южната крепостна стена е изградена тераса. По документи нарушение няма. Очаква се становище на министерството на културата

Автор: Диана Славчева

Ресторант е изградил навес до стената на сграда паметник на културата при входа към Стария град на Созопол. Покривната конструкция стига до средата на прозорците й, което - откъдето и да се погледне - изглежда нередно.



Положението е така от години, но едва сега въпроса със законността на направеното получава гласност, след като във владение на сградата влиза новият й собственик.

В миналото постройката е била митница, след това е изпълнявала и други функции, а впоследствие бива закупена от Фондация „Созопол“. Заради натрупани дългове обаче преди три години е продадена на търг на „МРП-инвест“ ЕООД. 

След като вижда безобразията със полузазиданите прозорци, управителят на дружеството Дарий Караманов подава жалби и изпраща сигнали до различни институции с молба да се направи проверка на законосъобразността на прилепената до фасадата на къщата му ресторантска пристройка. 

Той алармира също и за строителство върху някогашна бойна кула на Южната крепостна стена на Аполония, над която притежателите на заведението са изградили бутафорна тераса, на която са разположили маси и столове. За да се достигне до нея, през старините е издигната и дървена стълба.



От Община Созопол са установили, че за въпросния обект има издадено през 2008 г. строително разрешение за ремонт на покрив на навес над терасата на съществуващ ресторант и проверката е показала, че всички дейности са извършени съобразно строителната документация. 

Друг е въпросът как така е разрешено да се изгражда навес до средата на съществуващи прозорци, но за това вероятно трябва да се сезира регионалната дирекция на строителния контрол.

В момента топката е в ръцете на Инспектората към министерството на културата, който трябва да излезе със становище има ли недопустима намеса, довела до обезобразяване и прикриванета на фасадата на паметник на културата. 

Инспекторите на ведомството вече са извършили на място своята проверка и имат срок от шест месеца да излязат със становище по въпроса. 



От созополската администрация уверяват, че ако от НИНКН препоръчат изграденият навес да се събори, то общината ще го направи незабавно, след като отпадне забраната за извършване на строително-монтажни работи по време на летния сезон.

Що се отнася до паянтовата тераса, общинарите са категорични, че тя не представлява строеж по смисъла на закона и за нея не е нужно строително разрешение. 

Ние, от своя страна, ще продължим да следим случая, защото казусът несъмнено е интересен и поставя много въпроси за това как се издават строителни разрешения и как се опазват  у нас паметниците на културата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки