Бургаският хор „Самодивски огън“ с успешен дебют на сцената в Копривщица


Бургаският хор „Самодивски огън“ с успешен дебют на сцената в Копривщица
08 Август 2022, Понеделник


Те направиха съпричастни публика и жури със звучната автентична странджанска песен

Автор: Десант

Приключи тазгодишното 12-то издание на Националния събор на народното творчество Копривщица 2022, което премина под мотото „България пее в Копривщица“. 

На шест сцени, пръснати по ливадите в местността Войводенец, през трите дни на преснижния форум се изявиха над 6500 творчески състави и индивидуални изпълнители, които представиха в програмата автентичен фолклор от 28-те административни области на страната.

Хиляди бяха българите и чужденците от четири континента, които се насладиха на техните изпълнения.

Част от участниците в събора бяха и сладкогласните певици от хор „Самодивски огън“ при бургаското читалище „Пенчо Славейков 1983“ с ръководител младият народен певец Стойко Василев. Те представиха странджанската фолклорна област с две песни в съпровод на гайдаря Вълко Вълчев.

Това е първата изява на трупата на толкова голяма сцена. С много ентусиазъм и енергия тези жени съхраняват, предават и представят песенното ни наследство. С огромно нетърпение и вълнение жените от „Самодивски огън“ изминаха пътя от Бургас до Копривщица, за да направят съпричастни публика и жури със звучната и самобитна странджанска мелодия.

Хорът бе единствен представител на Община Бургас в 12-тото издание на  Националния събор на народното творчество Копривщица. От област Бургас се представиха групи за изворен фолклор, певчески и танцови групи и индивидуални изпълнители от общините: Руен, Созопол, Камено, Карнобат, Поморие, Сунгурларе.

Националният събор на народното творчество в Копривщица се провежда от 1965 г. на всеки пет години, като основни организатори са  Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките.

Това е най-мащабното и значимо събитие, отразяващо традиционната ни култура, вписано в световната листа на ЮНЕСКО от декември 2016 г. като добра практика за опазване на нематериалното културно наследство.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки