Дългогодишното излагане на пестициди може да е една от причините за болестта на Паркинсон сред фермерите


Дългогодишното излагане на пестициди може да е една от причините за болестта на Паркинсон сред фермерите
Снимката е илюстративна
08 Август 2022, Понеделник


Вижте какво още алармират експертите по отношение на опасните агрохимикали

Автор: Десант

Дъбови и борови гори, житни полета, простиращи се до хоризонта планински хълмове. Идиличните природни пейзажи все по-често привличат уморени от градския ритъм на живот хора.

Районите с преобладаваща земеделска и животновъдна дейност крият обаче невидима опасност за здравето и причината за това са пестицидите. Остатъци от използваните с десетилетия вредни химикали попадат и остават в почвата, храните и водите, предупреждават експерти.

Професионалното излагане на определени агрохимикали е една от причините за болестта на Паркинсон сред фермерите, сочи публикуваното наскоро голямо международно журналистическо разследване „Пестициди на работното място“, ръководено от френския вестник Le Monde и координирано от Investigative Reporting, Дания. В разследването участват още медии от Холандия, Словения, Хърватия, Италия, САЩ и др.

В същото време Френският национален институт за изследвания в областта на здравеопазването и медицината (Inserm) публикува доклад от над хиляда страници, потвърждаващ връзката между професионалното излагане на пестициди и шест вида сериозни заболявания.

Мултидисциплинарна група от експерти анализира повече от 5300 изследвания от цял ​​свят, преди да стигне до заключението, че хроничната експозиция на пестициди е свързана с развитието на болестта на Паркинсон, лимфом на Ходжкин, множествен миелом, рак на простатата, някои невропсихологични нарушения и патологии на дихателната система, като например хронична обструктивна белодробна болест.

Някои от споменатите в проучването пестициди все още са разрешени в различни страни от Европейския съюз. Други вече са забранени след десетилетия на употреба поради вредното им въздействие.

От своя страна, Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) е по-предпазлив в заключенията си. Последното проучване от техния експертен документ от 2017 г. относно продуктите за растителна защита отбелязва, че са необходими допълнителни изследвания, за да се установят твърди причинно-следствени връзки между определени пестициди и болестта на Паркинсон.

Пътят на пестицидите до повърхностните и подземните води

Пестицидите обхващат широк спектър от съединения, включително инсектициди, фунгициди, хербициди, регулатори на растежа на растенията и т.н. Селското стопанство е една от най-замърсяващите прясната вода човешки дейности. Остатъци от пестициди, химически и оборски торове и азот са сред химикалите, които се озовават в отпадъчните води. Оттам те неминуемо стигат до езерата, реките или океаните.

Замърсяването на повърхностните води с пестициди е широко разпространено. Проучване на Фламандската Агенция по околна среда припомня изследвания правени между 2015 и 2016 г., при които в повърхностните води са били открити общо повече от сто пестициди, като за някои концентрациите са над стандартите за качеството на околната среда.

Замърсяването на подземните води с пестициди също е проблем на много места по света, тъй като те се използват за питейна вода на голяма част от човешкото население. Това се отнася особено за хората, живеещи в селскостопанските райони, където най-често се използват химикали за растителна защита. 

До средата на 70-те години на миналия век се смята, че почвата действа като защитен филтър, който предотвратява достигането на пестицидите до подземните води. Все повече проучвания от последните десетилетия показват, че това не е така.

Пестицидите могат да достигнат до подземни водоеми по различни начини – от използване върху посевни полета, при просмукване със замърсени повърхностни води, случайни разливи и течове, неправилно изхвърляне и дори чрез инжектиране на отпадъчен материал в кладенци.

Дългогодишна заплаха за екологичната система

Истинският проблем може да се окаже още по-осезаем, тъй като много от използваните в селското стопанство пестициди не са достатъчно изследвани.

„Прекомерната употреба на пестициди е много опасна за човешкото здраве, за околната среда и е подвеждащо да се твърди, че са жизненоважни за гарантиране на продоволствената сигурност“, отбелязва специалният докладчик за правото на храна Хилал Елвер и специалният докладчик по токсините Баскут Тунчак в съвместно изявление пред Съвета по правата на човека в Женева през 2017 г.

Експертите посочват, че земеделските производители и селскостопанските работници, както и хората, живеещи в близост до земеделските региони, най-вече бременните жени и деца са особено уязвими от излагане на пестициди.

Те също така предупреждават, че някои от тези вредни препарати могат да се задържат в околната среда в продължение на десетилетия, превръщайки се в заплаха за цялата екологична система, от която зависи производството на храни.


В категории: Добри Вести , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки