„Спасителят на Русе” – първият български масон


„Спасителят на Русе” –  първият български масон
04 Август 2022, Четвъртък


Иван Ведър несъмнено е една удивителна личост

Автор: Огнян Стамболиев

Той е първият български масон. Ще призная, че не уважавам днешните масони, но към личности като тази на Иван Ведър, щедра и безкористна, изпитвам особен  пиетет. Защото именно  този смел и умен българин е предотвратил опожаряването на моя роден град Русе през август 1877 г. и избиването на всички българи от озверелите турци.

А съдбата му е така интересна и богата откъм събития и обрати, че се чудя защо все още няма поне един роман или филм за него. За щастие, русенски историци и краеведи, сред които и талантливият Иво Жейнов, са събрали немалко документи за тази удивителна личност  с големи заслуги за нашето Освобождение.
     
Той е роден е преди 195 години, на 2 юли 1827 г. в Разград, тогава в рамките на огромния Дунавски вилает (област) със столица Русе, който се е простирал от Ниш и София до Варна и чак до Кюстенджа (дн. Констанца в Румъния). Рожденото му име е библейското Данаил, но се обръщали към него с умалителното Деню. 

Момчето учило първо в килийното училище на родния си град. Баща му бил добър  майстор строител. През 1843 г. изградил каменна къща на богат турчин, който отказал да му плати за работата и дори се опитал да го убие. Тогава смелото момче убило турчина и се наложило да избяга от Разград.

В началото на дългото си изгнание работил под името Неделчо като помощник на един майстор в Търговище, като след две години се преименувал на Янаки и е вече в Шумен. Там работил при друг майстор, но бил забелязан от богат арменец търговец, който го приел за свой помощник в дома си като роден син и му дал арменското име Ованес. Научил и трудния арменски език. 

По това време революционните вълни в Европа достигнали и до България. Въодушевен от героизма на унгарските патриоти, тогава изгнаници у нас, той решил, че трябва да направи нещо за родината си. Станал куриер на четата на Кънчо Воевода.
      
Неговият господар и покровител решил, че момчето, вече на осемнайсет години, трябва да получи добро образование. Изпратил го в Цариград, в прочутия „Роберт колеж”, където Ованес учил френски, английски, гръцки, немски. След време овладял още италиански, испански, румънски – станал истински полиглот! 

След отличната диплома в Цариград бил изпратен в Малта, в столицата Ла Валета, за да продължи обучението си в най-добрия колеж там. Целта на стипендията  била да стане християнски мисионер, но религията съвсем не го привличала.

Авантюристичната му природа го накарала да стане моряк в английски кораб и да приеме името Джон. Цели две години той плавал по моретата и океаните, опознал цялото Средиземноморие,  после  и Атлантика, стигнал чак до Лондон, Египет, Китай, Америка и дори до далечна Австралия.
      
През 1855 г., когато бил на двадесет и осем, решил да се завърне в Цариград, в „Роберт колеж”. Там го назначили за учител по арменски и география, но твърде скоро се свързал с българските революционери там. Тайната полиция го следила упорито и след пет години бил изгонен от колежа и напуснал столицата на империята.

През 1860  г. се завърнал в родния Разград, но там се задържал само три дни. Междувременно баща му починал, а майка му, вече възрастна и болна, го помолила да остане при нея, но той заминал – този път за столицата на княжество Влахия (Влашко), за да следва в Медицинското училище.
      
По това време северната ни съседка приела голяма част от българската културна и революционна емиграция. В училището имало и преподаватели българи, като един от тях, Георги Атанасович от Свищов, харесал умния и талантлив младеж и станал негов покровител. Заради ведрия му вид и характер, го нарекъл Ведрий или Ведър. Така нашият герой – след толкова промени и различни имена – най-сетне получил своето истинско, Иван Ведър!
      
След като се дипломирал в Букурещ, Иван Ведър заминал за Англия, където станал представител на търговската фирма на своя братовчед Николай Панков в Манчестър. През 1863 г. Джон Ведър (Уедър) бил вече член от екипа на английските пътни инженери, които трябвало да проектират и трасират пътя на първата  българска  жепелиния  от Русе до Варна.

Когато тя била готова през 1866 г., Ведър бил назначен за началник на гарите в Червена Вода, Вятово и Каспичан, работил и като телеграфист на централната гара в Русе.

В дунавския град срещнал дъщерята на богатия русенец Хаджи Станчо Драгошинов – Стояна Драгошинова, наскоро завършила Русенското класно училище. Двамата сключили брак през 1863 г. и се установили в областната столица.


Иван Ведър със съпругата си Стоянка

По това време Иван Ведър се свързал с нашите революционери,  станал куриер и пренасял пощата от Гюргево до Русе. Но бил разкрит от турската полиция и трябвало отново да бяга. Така през 1865 г. се установил в плевенското село  Пелово (Махалата), днес град Искър, където започнал работа като учител. 

Там помагал на своя вуйчо Димитър Петрович при подготовката на Видинското въстание. И отново бил принуден да смени местожителството си. Установил се в Плевен и станал учител по география. Но не се задържал и там, върнал се със семейството си в Русе, където отново поел функциите на революционен куриер.
      
През Руско-турската война станал доверено лице на местната турска власт в Русе заради това, че говорел свободно цели дванайсет езика! Така получил и достъп до секретни сведения, които успявал веднага да предаде на руското командване.

В резултат на това  руската артилерия успяла да порази с удивителна точност стратегическите турски обекти в Русе: казармата, конака, печатницата, фурните, оръжейните складове. Благодарение на неговите сведения се провалила с трясък и турската операция при селата Тръстеник и Мечка.

За отмъщение, българското население от Русе бил изкарано насила извън града на една нива (тарла) с намерението на 30 август да бъде изклано, а градът опожарен. Но като разбрал за този пъклен план на турските диваци, Иван Ведър успял да се свърже с италианския консул в града (по онова време в Русе има цели 12 дипломатически мисии от Европа). 

От своя страна, консулът на Италия предупредил пашата от египетски произход Делавер, тогава на лагер край града, и той, тъй като не обичал турците, освободил мирното население, като дори осигурил постове пред домовете на българите.

Разгневени от случилото се, турците от вилаетската управа заплашили италианския дипломат с разстрел като „руски шпионин”. Името на този честен италиански дипломат е Енрико де Губернатис. След Освобождението признателните русенци кръстили една улица на неговото име, но след 1944 г. новата власт го сменила. Сега то отново е върнато.
     
След 1878 г. гражданите на дунавския град поставили началото на една хубава и съхранена и до наши дни традиция – всяка година по Великден да се събират на същата нива в чест на своя спасител. Така се родила русенската „тарла” или панаир.
      
На 9 март 1879 г. Иван Ведър основава първата българска франкмасонска ложа „Балканска звезда”, която тогава е била нещо като „сдружение с идеална цел“.

Спасителят на Русе умира на 71 години,  на 2 юли 1898 г., двайсет години след жадуваното и от него Освобождение, за което работи упорито и всеотдайно през целия си живот, без да търси никакви облаги.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки