В Централен Балкан разселват главочи


В Централен Балкан разселват главочи
Снимка: НП „Централен Балкан"
03 Август 2022, Сряда


Те са пуснати в три участъка на река Черни Осъм

Автор: Десант

През юли в Стара планина е извършено разселване на първите главочи. Това е направено в изпълнение на договора „Възстановяване и опазване на главоч в Национален парк Централен Балкан“.

Разселените рибки са от донорна популация от реки извън Парка, уловени през 2021 г. Главочите са отглеждани до настоящия момент в изградената лабораторна установка. При лабораторни условия е извършено естествено размножаване на вида в контролирани условия.

За осъществяване на интродукцията на главоча на територията на НП „Централен Балкан“ са подбрани 3 речни участъка в р. Черни Осъм, оценени с най-висока степен на пригодност за създаване и поддържане на жизнеспособни популации на вида, уточняват от парковата дирекция.

Екип от Биологическия факултет на Софийски университет е извършил маркиране на предназначените за въвеждане в речните участъци рибки. Маркерите могат да се проследяват дистанционно.

В подбраните речни участъци - микрорезервати са разселени общо 30 екземпляра - по десет във всеки участък.

Изпълнителят по договора ще осъществява мониторинг на оцеляемостта, нарастването и разселването на индивидите в микрорезерватите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки