Поредна стъпка към изграждането на посетителския център в Перперикон


Поредна стъпка към изграждането на посетителския център в Перперикон
02 Август 2022, Вторник


След прекратяване на договора с предишния изпълнител, Община Кърджали обяви обществена поръчка за изпълнение на допълнителни строително-монтажни работи по обекта

Автор: Дина Харизанова

Община Кърджали обяви обществена поръчка за изпълнение на допълнителни строително-монтажни работи във връзка с изграждането на посетителския и изложбен център в подножието на археологическия комплекс „Перперикон“. Тя е с прогнозна стойност 2 542 053,12 лв. без ДДС и се налага поради прекратяване на договора с предишен изпълнител.

Проектът „Антични Родопи и Егея - културен коридор за подпомагане развитието на региона“ се реализира по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Гърция, като дейностите по него се изпълняват в общините Кърджали и гръцката Мароня-Сапес (Maroneia-Sapes).

Неговата цел е увеличаване на броя на посетителите от традиционните и създадени нови пазари, както и повишаване на осведомеността в тях, включително чрез персонализирани промоционални дейности.

Съгласно техническия проект, Центърът в Перперикон ще е с разгърната застроена площ от 1275,75 кв. м. Неговият централен вход ще е оформен с барелеф, наподобяващ характерната за тракийскаета архитектура порта. 

Сградата ще е полувкопана и на две нива, като горният етаж е предвиден изцяло за експозиция. В нея ще има конферентна зала, бюфет, информационен център, складове, лаборатории и битов комплекс за персонала и археолозите, които работят на обекта.

С цел максимално вписване в околната среда покривът й ще бъде озеленен.



Както изтъкват проектантите, може да се говори за „пространствен“ сценарий, който ще даде възможност по най-добрия начин да се постигне максимален ефект от историческото познание.

Особено благоприятна за Перперикон е възможността туристът да бъде насочвав и цялоството посещение на обектите да има пространствено-времеви характеристики. 

Проектът е утвърден още през 2016 г., като строителното разрешение е от 2017 г. Работите по изграждането на посетителския център реално започва в началото 2019 г. и се планираше да приключи до края на същата година. Но не е завършен и до днес.

В интерес на истината, най-първата копка бе направена още през 2009 г. от действащия по това време президент Георги Първанов, но след това по неведоми причини проектът бе спрян. Тогава се очакваше финансирането да е по Програма „Фар“. По нея дори бяха отпуснати през 2006 г. за целта средства в размер на близо 2,5 милиона евро.

Дано този път проектът най-сетне стане реалност, защото този престижен за туризма ни обект безспорно има нужда от посетителски център. Така, пребивавайки в него, посетителите ще имат възможност да получат максимална предварителна информация, преди да се насочат към разглеждането на самия комплекс.


В категории: Новини , Археология , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки