С разсичане на лентата върху нактоуза на торпедоносец „Дръзки” цар Борис III открива пристанището в Царево


С разсичане на лентата върху нактоуза на торпедоносец „Дръзки” цар Борис III открива пристанището в Царево
Снимки: Военноморски музей - Варна
02 Август 2022, Вторник


Преходът до официалната трибуна преди 85 години Негово величество прави с миночистачна лодка „Вяра”, станала известна като „Царската яхта“

Автор: Десант

Преди 85 години - на 1 август 1937 г., е открито новото пристанище в Царево, носило в миналото и имената Василико и Мичурин. 

Векове наред основен поминък за региона е риболовът и морската търговия. Въпреки това изграждането на съвременното пристанище започва едва в началото на ХХ в. Историята припомня във Фейсбук страницата си Военноисторическият музей във Варна.



На 10 септември 1926 г. между министъра на Земеделието и държавните имоти и английската фирма „Англо-българско горско индустриално акционерно дружество“ е подписан договор за отдаване на концесия и експлоатация на държавните гори. Изграждането на самото пристанище започва на 10 май 1927 г., като е планирано  трябва да приключи на 14 юли 1929 г.

Времето, белязано от началото на световната икономическа криза, известно като „Голямата депресия“,  обаче оставя своя отпечатък и върху българската икономика. В този тежък период строителството на пристанището е забавено с 10 г. За построяването му са изразходени 28 400 000 лв.

Новото пристанище има вълнолом с дължина 276 метра, състоящ се от две праволинейни части. Средната височина на вълноломната стена е 2,40 метра от нивото на водата, а дълбочината при челото е 14 метра. Общата дължина на кейовите стени е 165 метра: едната е 65 метра и е с дълбочина 3,50 метра, а другата – 100 метра, с дълбочина 4,40 метра.



Акваторията на пристанището е с обща площ от 25 000 кв.м, при средна дълбочина 4,10 метра. Тези характеристики позволяват акостирането на неголеми параходи и ветроходи, както и на многобройните гемии, които обслужват връзките на града с другите черноморски селища и износа на дървен материал за Цариград.

В церемонията по откриването участие взима лично цар Борис III, който пристига в Царево на борда на парахода „Цар Фердинанд”. Преходът до официалната трибуна той прави с миночистачна лодка „Вяра”, станала известна като „Царската яхта“.



Негово величество извършва специален ритуал, при който разсича лентата върху нактоуза на торпедоносец „Дръзки”.

Днес този нактоуз (специална колона, в която е разположен корабният компас или някои други навигационни инструменти, б.р.) е част от постоянната вътрешна експозиция на варненския Военноморски музей.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки