Николай Витанов: Поредната ковид вълна започва да се задъхва


Николай Витанов: Поредната ковид вълна започва да се задъхва
Снимката е илюстративна
02 Август 2022, Вторник


Вижте отговора на математика кога да започнем да се притесняваме, че може да се наложат по-съществени мерки срещу разпространението на Ковид-19

Автор: Десант

Кога да започнем да се притесняваме, че може да се наложат по-съществени мерки срещу разпространението на Ковид-19? Отговор на въпроса дава проф. Николай Витанов във Фейсбук страницата си: „За дадена област – когато 14-дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000. За страната – също когато 14-дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000“.

Но защо 400 на 100 000. „Свързано е с възможностите на българската здравна система и с наличието на легла и персонал за лечение. Тъй, че, не може да се сравнява с други страни, още повече с Германия например“ - пояснява математикът. 

И уточнява, че 14-дневната заболеваемост днес е  327,32 на 100 000. Очакванията са да започне спад през следващата седмица. 

Той е на мнение, че поредната ковид вълна полека почва да се задъхва. „Мерките започват да дават резултат. Последният напън се очаква през следващата седмица. Да припомня какво очаквах – да се прехвърлят 3000 нови случая на ден, но най-много да се стигне да 4500, като писах, че потенциал да се вдигнем устойчиво над 4500 няма“.

По думите му е възможно още някоя и друга област като Бургас например да наближи това число и дори за влезе за няколко дни на Етап 2 – в жълтата зона. „Това обаче се очаква да е кратък момент и просто трябва хладнокръвно да се изчака мерките да  спрат инерцията за растеж и да обърнат тренда нарастване към намаляванена заболеваемостта“ - изтъква проф. Витанов. 

Той е категоричен, че ще изкараме спокойно летния сезон, защото болниците няма да се напълнят, пък и постковид усложненията ще са доста по-малко.

Като цяло модифицираният Омикрон не успява да запали дифузното разпространение. Базовото репродуктивно число е над единица, но стойността му спада. 

„Вълницата се задъхва. Нищо неочаквано – пуснахме и кръв с целенасочени и прецизни мерки и ето – тръгва да се свлича. Отиваме да постигнем крупен успех – да минем през вълната без в страната като цяло да се запали дифузното разпространение. В малък области може да се появи, но за кратко. Това е страшно добре, тай като ще ни предостави добри изходни позиции да посрещнем есенно-зимната вълна.“ - обобщава бившият член на Националния оперативен щаб.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки