Реставрираната баня в село Ягода отваря врати


Реставрираната баня в село Ягода отваря врати
01 Август 2022, Понеделник


Водата действа благоприятно при заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, ортопедични заболявания и различни кожни състояния

Автор: Десант

На официална церемония на 22 август ще бъде открита реставрираната и модернизирана баня в село Ягода, общ. Мъглиж, която е и паметник на културата с местно значение.

Гост на събитието ще бъде обичаната певица Тони Димитрова.  Ефектно лазерно шоу от Любомир Стаменов също ще бъдат част от програмата по откриването.

Празничен водосвет за здраве ще отслужи старозагорския митрополит Киприан, съобщават от община Мъглиж.

През есента на 2019 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна за ремонт на банята 210 хил. лв, а през 2021 г. община Мъглиж пое дългосрочен дълг от Фонд ФЛАГ в размер на 1,9 млн. лв за „Възстановяване и основен ремонт на съществуваща сграда – бански комплекс – Консервационна реставрация на съществуваща сграда – Минерална баня в село Ягода, Община Мъглиж”.

В края на 60-те години на XIX век Стоенчо Груеолу организира построяването на банско помещение за хигиенни нужди. Емблематичната сграда на банята  е проектирана от известния старозагорски архитект Христо Димов и строена през периода 1924-1928 г.

През 1934 г. тя е довършена и обновена - с мъжко и женско отделение, съблекални, къпални, басейн, помещение за вани, зала за почивка и масажи. През седемдесетте години на миналия век е застроен и вътрешния двор, като разширение на основната сграда.

Водата в района извира топла – 54 ⁰C, но в басейните се темперира и е с изключително благоприятно въздействие при заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, ортопедични заболявания и различни кожни състояния.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки