В кратери на Луната температурите са съпоставими със земните


В кратери на Луната температурите са съпоставими със земните
Снимки: НАСА
01 Август 2022, Понеделник


Вижте какво предполагат учените

Автор: Десант

Както е известно, температурата на повърхността на Луната е много неблагоприятна - в продължение на дни тя може да достига 127 градуса по Целций, а през нощта да пада до минус 173 градуса.

Нови данни, получени от космическия кораб Lunar Reconnaissance Orbiter, както и чрез компютърно моделиране, разкриват обаче затъмнени области в някои кратери, където температурата е около 17 градуса по Целзий.

Учените предполагат, че тези ями лежат на пътя към пещери, предлагащи комфортни условия за изучаването на земния спътник. 

Те са открити за първи път преди 13 години и досега специалистите се опитват да потвърдят предположението, че действително водят към пещерни образувания. 

Общо на лунната повърхност са забелязани над 200 такива кратери. 

Анализирайки топлинните свойства на скалите и лунния прах в тях и проучвайки промените на температурите на графиките, експертите са стигнали до извода, че засенчването е причина да поддържането на температурата в ямите. Това се обяснява с факта, че то ограничава нагряването на повърхността през деня, а през нощта възпрепятства отделянето на топлина. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки