Откриха нова църква в крепостта Урвич


Откриха нова църква в крепостта Урвич
Снимка: Денис Христов
28 Юли 2022, Четвъртък


Археолозите работят по проучването на мястото, за което се предполага, че е живял Цар Ясен, най-малкият брат на цар Шишман

Автор: Десант

Втора християнска църква бе открита при разкопките на крепостта Урвич край София. Храмът е от ХIV век и вероятно е просъществувал до XVII век. 

​Църквата заедно с открития вече манастир се очертават като духовно средище, част от софийската Света гора, където са се съхранявали и преписвали книги и се е пазела християнската култура.

Открити са още храмови стенописи, които ще бъдат реставрирани. Археолозите са намерили и кръст и кандило, монети, както и наушници от ХIV век от бронз с посребряване.

Ръководителят на екипа Филип Петрунов от Секцията за средновековна археология на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките разказа, че работят по проучването на мястото, за което се предполага, че е живял Цар Ясен, най-малкият брат на цар Шишман.

Тук са открити множество стрели, които свидетелстват за водените битки за крепостта, категорична е Виолина Кирякова от Националния исторически музей. 

На обекта работят археолози от Националния исторически музей и Секцията за средновековна археология на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. В проучванията участват студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски", Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" и Нов български университет. 

Още в първите дни на своята работа археолозите откриха останки от втори християнски храм, стенописни фрагменти и интересни находки. Храмът се отнася към ХIV-ХVІІ век. До тази година беше известен само един християнски храм, разположен в ниската част на укреплението. Неговото проучване започва през 1969 г. от проф. Димитър Овчаров. 

Чрез реализирането на проекта „Цитаделата на Кокалянски Урвич“ освен разкриването на нови научни данни за един от най-важните културно-исторически обекти в рамките на София, се осигурява и по-достъпна среда в околностите на столицата и място за отдих. 

Непосредствената близост на крепостта Кокалянски Урвич до града и достъпът ѝ с градски транспорт дава изключителна възможност за организирането на образователни дейности, свързани с подпомагане на учебния процес по история на столичните училища, посочват също учените. 


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки