Разсеян собственик на хотел в Дряново натирил Иван Вазов да отседне в хан


Разсеян собственик на хотел в Дряново натирил Иван Вазов да отседне в хан
Хотел и ресторант „Рачика“ през 30-те години на ХХ в. Снимка: ИМ-Дряново
27 Юли 2022, Сряда


Като разбрал какво сторил заръчал на жена си: „Тичай да стигнеш Под игото, доведи го тук и му нагласи най-хубавата стая, като за голям чиляк!”

Автор: Юлия Дабкова, уредник в ИМ-Дряново

Преди сто години по главната улица на Дряново, наред с дюкяните на занаятчиите, имало множество кафенета, където дряновци сядали на по кафе, а местни зевзеци си правели закачки с минувачите.
   
Тъкмо на площада Колю Рачиков имал модерен за времето си хотел с ресторант. Дряновци идвали при него не на кафе, а на по „чашка”. От чашка на чашка идвало настроението и започвали шегите.

Веднъж в Дряново пристигнал представител на адвентистка църква с намерение да основе секта в града. Дряновци се събудили сутринта от ударите на барабанчик, който известявал, че вечерта ще се изнесе сказка в читалището. Решили посетителите на „Рачика” да му попречат.

Адвентистът бил облечен с бял костюм. Когато наближил часът на сказката, той станал неспокоен и вземал стол да поседне. Нечия ръка се протегнала и сложила узрял домат на седалката на стола. Разбира се доматът се размазал по белият панталон.

Скочил ужасеният адвентист, а доволни от постигнатото, дряновци започнали да го успокояват да се прибере в хотелската си стая и преоблече, пък те ще се погрижат да го изперат и изгладят. На сутринта рано-рано адвентистът си заминал така и без да основе секта в Дряново, което и било целта.

Колю Рачиков пишел нещо в тефтера си в хотела. По това време в Дряново на посещение бил Иван Вазов, влязъл в хотела и учтиво попитал може ли да наеме стая. Бай Колю без да дигне глава от записките си отговорил: „Върви в хана на Баръма, като тръгнеш по главната улица на изток и ще стигнеш” и продължил да пише.

Един от клиентите на хотела се обърнал към бай Колю с думите: „Какво направи? Този човек е Иван Вазов, гдето написа „Под игото”.

Плеснал се с ръка по челото бай Колю: „Пак я оплесках!” и за да оправи нещата, обърнал се към жена си и викнал: „Доне мари, тичай да стигнеш Под игото, доведи го тук и му нагласи най-хубавата стая, като за голям чиляк!”.

От създаването си сградата на хотел-ресторант „Рачика“ е търпяла няколко преустройства, сменяла е предназначението си, но е преживяла превратностите на времето. Тя съществува и до днес като безмълвно разказва част от историята на града.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки