Врагове и приятели на колагена


Врагове и приятели на колагена
26 Юли 2022, Вторник


Той е протеинът, който поддържа кожата еластична, гладка и здрава

Автор: Десант

Здравословната диета, лицевите масажи и процедурите с микроток са топ 3 съвременни методи за по-стегната кожа и младо лице. Те са доказано ефективни при стимулиране на производството на колаген и еластин, според наблюденията на водещи дерматолози и beauty-tech бранда FOREO.

Присъствието на витамин C в ежедневното меню е особено важно, съветват още експерти, тъй като освен с многото си имуностимулиращи свойства, този витамин е известен и с това, че помага за предпазване на колагеновите влакна.

А колагенът е протеинът, който поддържа кожата еластична, гладка и здрава. Той изгражда 80% от кожата, както и други съединителни тъкани в тялото, и отговаря за структурата и стегнатия вид на кожата. Колагенът се грижи за еластичността и устойчивостта на кожата, но в същото време осигурява и регенерацията на тъканите.

Фибробластите контролират производството на колаген, като с времето процесът на производство губи своята ефективност и се забавя, водейки до увисване на кожата, бръчки, фини линии, както и по-бавно заздравяване на кожата. Основни фактори за това са прекомерното излагане на слънце и косумация на захар, цигарите и дехидратацията.

Как да увеличим производството на колаген и еластин?

Здравословна диета: за да увеличите производството на колаген, е важно да поддържате здравословна диета, която включва храни, богати на витамини и минерали. Продукти с високо съдържание на витамин С, като портокали и ягоди, са особено полезни за кожата. Витамин С е от съществено значение за производството на колаген и помага за предпазване на колагеновите влакна от увреждане.

Масаж на лицето: масажирането на лицето стимулира дейността на фибробластите. Рутинна грижа за кожата може да се превърне в успокояващ, стимулиращ колагена масаж. Иновативни продукти като T-звуковата почистваща четка за лице FOREO LUNA 3 може да е неотменим помощник тук, тъй като тя освен, че почиства и масажира лицето и така стимулира фибробластите и незабавно подобрява вида на кожата. След като почистите лицето си, продължете с масаж на околоочния контур със специалния пулсиращ режим на четката.

Микроток: микротокът е един от най-съвременните методи, като употребата му започва от болниците с цел лечение на рани и подпомагане на заздравяването им. Впоследствие използването му бързо придоби популярност в света на красотата. Чрез дифузия на ток с много нисък интензитет в кожата се стимулира производството на аденозин трифосфат, което само по себе си води до производството на колаген и еластин.

На пазара се предлагат микротокови устройства като С BEAR на FOREO, с които и в домашни условия може да се приложи тази антиейдж терапия.

А кои са големите врагове на колагена?

Излагането на слънце, замърсяването на кожата, нездравословният режим (вкл. вредни храни и дехидратация) и цигареният дим са основните врагове на колагена.

Слънце: UV лъчите от слънцето увреждат или разрушават колагеновите влакна в кожата. Замърсяването също нанася щети и ускорява процеса на стареене на кожата. Редовното нанасяне на слънцезащитен крем е ключово за предотвратяването на преждевременното стареене, причинено от слънцето.

Цигари: цигареният дим съдържа вредни токсини, които увреждат кожата и пречат на правилното производство на колаген.

Захар: захарта или по-скоро гликацията, е една от основните причини за стареенето на кожата. Гликацията е процес, който възниква, когато захарните молекули се свързват с протеини, включително и с колагена. Този процес уврежда колагеновите влакна и ги прави по-малко еластични. В резултат кожата става отпусната и набръчкана. Захарта също засилва процеса на възпаление, което от своя страна отново влияе върху структурата на колагеновите влакна.

Дехидратация: дехидратацията също може да доведе до разпадане на колагеновите влакна. Когато кожата е дехидратирана, тя не е в състояние да произвежда правилно колаген. В резултат тя става суха, безжизнена и по-податлива на бръчки.

Липсата на вода в кожата води до забавяне на обмена на вещества между слоевете на дермата и втвърдяване на колагеновите влакна. Ето защо са важни както редовният прием на вода, така и хидратирането на кожата ежедневно с кремове или маски за лице.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки