Аспарух Лешников – от най-популярната група в света до полузабрава в България


Аспарух Лешников – от най-популярната група в света до полузабрава в България
21 Юли 2022, Четвъртък


Тази година се навършиха 125 години от рождението на легендарния изпълнител на шлагери и стари градски песни

Автор: Десант

Тази година се навършиха 125 години от рождението на легендарния изпълнител на шлагери и стари градски песни Аспарух Лешников, роден по стар стил на 16 юни 1897 г.

В страницата си във „Фейсбук“ от Музея за история на радиото в България „Проф. д-р Веселин Димитров“ разказаха за неговата бляскава кариера и какво е запазено от записите му в златния фонд на Българското национално радио.  

„Името на известния в миналото певец Аспарух Лешников (1897-1978) и сега – 125 години след рождението му, предизвиква възторг в почитателите на шлагерната музика. Сред многобройните изпълнители от този жанр у нас, единствен той прави кариера на певец със световно признание.

В ефира на общественото „Родно радио” неговият глас звучи още в началото на 30-те години, а след 1941 г., записите му с български фирми и тези на секстета „Комедиен хармонистс” (Comedian Harmonists) се излъчват в програмата на Радио София по няколко пъти всеки месец.

Откъде започва житейският път на Аспарух Лешников – от малкия в миналото провинциален град Хасково. Бедният младеж, решил да учи за офицер, имал редкия шанс да забележи красивия му глас композиторът и диригентът Маестро Георги Атанасов.

В началото на 20-те години на миналия век А. Лешников учи пеене в София при известния вокален педагог Иван Вульпе. Но най-високата оценка за таланта си младият българин получава в Германия, където кандидатствайки с над 180 изпълнители в „Щернише Консерваториум“, е един от четиримата приети. През 1928 г. Лешников започва работа в най-големия ревю-театър в Берлин и става първи тенор на новосформирания секстет „Комедиен хармонист”.


Групата „Комедиен хармонист“. Първият вдясно е Аспарух Лешников

Тази група за 6 години става най-популярната в света и записва над 230 грамофонни плочи в многохиляден тираж, които се продават навсякъде. Не случайно на един от концертите на секстета през 1934 г. в САЩ на флагманския кораб „Саратога” присъства и президентът Франклин Рузвелт. Днес можем да сравним нейната известност с тази на „Бийтълс” – трийсет години по-късно.

Самият Ари Лешников – както публиката и приятелите го наричат с обич и преклонение, има в актива си 350 грамофонни плочи, от които 110 с български шлагери.

Големият певец и артист допринася изключително за утвърждаването, разпространението и престижа на българския шлагер след 1941 г., когато окончателно се завръща в България. Тогава той записва интензивно за българските грамофонни фирми „Симонавия”, „Микрофон”, „Балкан”. От тази година Музеят притежава грамофонна плоча с две изпълнения на Аспарух Лешников.

Неговите самостоятелни записи, както и тези с „Комедиен хармонист”, са едни от най-често излъчваните в програмата на Радио София в началото на 40-те години на ХХ век и имат изключителен принос за утвърждаването на българското изпълнителско изкуство в жанра. В подкрепа на това твърдение сме приложили примери от лятото на 1943 г.

За съжаление в България Аспарух Лешников си отива от живота самотен и почти забравен, след наложена в началото на 60-те години на миналия век изолация от политическата система – основно поради кариерата си в Германия.


Една от последните снимки на Аспарух Лешников

Днес в Златния фонд на БНР се съхранява презапис на целия личен архив на Аспарух Лешников от грамофонни плочи и ленти, предоставен от самия него в началото на 70-те години на миналия век.

Запазен за поколенията е и гласът на певеца в две обширни интервюта. С много обич за големия певец и артист говорят, познавалите го лично певицата Мария Михайлова, писателят Драган Тенев, говорителката в Радио София Невена Куманова и певецът Георги Кордов.

Съхранен е и документален запис от честването в БНР на юбилейната 80-годишнина на Аспарух Лешников.“


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки