Преди 90 години: Млад казанлъчанин изобретил „вихропис“


Преди 90 години: Млад казанлъчанин изобретил „вихропис“
Факсимиле: Библиотека „Родина“ – Стара Загора
21 Юли 2022, Четвъртък


Новата метода застрашавала да помрачи славата на досегашната стенография

Автор: Диана Славчева

През 1932 г. младият казанлъчанин Михаил Михайлов – син на дългогодишния околийски инспектор в Града на розите Никола Михалев, изобретява един нов вид стенография, наречена „вихропис“.

Както пояснява дописка в бр. 194 на вестник „Казанлъшка искра“ отпреди 90 години, новата техника е „по-бърза няколко пъти от тази на Габелсберг (става въпрос за немския стенограф Франц Габелсбергер, основателят на модерната графична стенография, б.а.) и по-практична“. 

През лятото на 1932 г. вихрописецът открива в салона „Божии работници“ в Казанлък стенографски курс, в който запознава казанлъчани „със своята нова метода“. 

Авторът на кратката информация, подписал се пестеливо само с инициала Ч., коментира: „Уверяват ни, че вихрописната метода на Михайлов бързо си пробива път и застрашава да помрачи славата на досегашната стенография“.

Туй хубаво, ама, както обикновено става по нашите ширини, намерили се и завистници на успеха на своя сънародник, та някои от „големците“ на досегашната метода – отбелязва Ч. – „не им било много приятно и правили пречки на г. Михайлова“. 

По-нататък от „Казанлъшка искра“ правят уговорката, че не познават добре въпроса, но радвайки се на съгражданина си, му пожелават „щото изнамерената от него вихрописна система да залее навред страната ни и да помогне за добиване на повече и по-добри културни облаги“. 

То и ние не познаваме добре въпроса, та се поразровихме в литературата по него и разбрахме, че „Стенографските системи се делят на геометрични, които са най-стари, полугеометрични (или полукурсивни), и курсивни... За българския език има създадени 3 или повече геометрични системи“. И едната от тях е въпросният „Вихропис”.

В списъка с периодичния печат, издаван в Стара Загора до 1944 г., открихме, че в периода декември 1933 г. – март 1934 г. са излезли и два броя на сп. „Вихропис“, който се разпространявал заедно с „вихрописен учебник, нагоден за самоуци и за преподаватели на вихрописни курсове“.

Редакцията на изданието била в Казанлък, а негов редактор естествено бил Михаил Н. Михайлов. Комплектът се печатал в тогавашната старозагорска печатница на Н. Брашнаров. 

Михайловият вихропис обаче така и не успява да „залее страната“ и постепенно остава да избледнява в историята. Дари заради „пречките“, които „големците“ правили на създателя му, дали поради нещо друго – едва ли някога ще разберем...


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки