Най-впечатляващото откритие от тазгодишните разкопки в Акве калиде е олтар с надпис от ІІ в.


Най-впечатляващото откритие от тазгодишните разкопки в Акве калиде е олтар с надпис от ІІ в.
Снимка: РИМ-Бургас
20 Юли 2022, Сряда


Вижте какво още установиха археолозите при проучванията на обекта това лято

Автор: Десант

Завърши основният етап от тазгодишното археологическо проучване на Акве калиде, който бе осъществен в периода 2 юни – 13 юли.

Усилията на екипа от археолози бяха концентрирани във вътрешността на банския комплекс в североизточния край на ранновизантийската баня и върху част от по-ранните римски терми, уточняват от бургаския музей.

Измежду разкритите това лято архитектурни структури са част от ранен римски канал от І в. – засега една от малкото архитектурни структури от ранната римска баня; част от канала на калдариума; около 15 м от северната стена на ранновизантийската баня; структури от средновековни помещения и вътрешното лице на североизточния ъгъл на източния корпус на ранновизантийската баня с няколко пиластъра. 

От находките прави впечатление големият брой монети – общо 95, като и през настоящата година между тях преобладават тези от ІV в.

За поредна година е голям броят на намерените средновековни печати – за археологическия сезон лято 2022 г. те са общо 5. Най-общо датировката им се отнася в ХІ в.

Интересна е намерената в големи количества средновековна художествена керамика от ХІІ-ХІІІ в. 

Но безспорно най-впечатляващото откритие е олтар с надпис от ІІ в. Той е на латински език и е много добре запазен. От него става ясно, че олтарът е издигнат в знак на благодарност към нимфите с посвещение от римски офицер. Надписът е разчетен от гл. ас. д-р Николай Шаранков от СУ „Климент Охридски“ и предстои неговата пълна научна публикация.

Също така частично е разчетен и друг старогръцки надгробен надпис от ІІ в., открит през миналия археологически сезон (2021 г.) – частично, защото е върху монолитен блок, вграден в североизточния аподитериум.

Археологическите проучвания на обект Акве калиде са изцяло финансирани от Община Бургас.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки