В Национален археологически резерват Деултум - Дебелт представят реставрирани редки фигури на бик и овен


В Национален археологически резерват Деултум - Дебелт представят реставрирани редки фигури на бик и овен
Снимки: НАР Деултум - Дебелт
20 Юли 2022, Сряда


Те са интересни не само заради изработката, а и заради факта, че откриването на метални фигурки на животни от римската императорска епоха на територията на археологическия резерват е рядкост

Автор: Десант

Преди старта на новия археологически сезон, партньорите по проекта на Националенфонд „Култура“ „ДЕУЛТУМ. Виж откритията ..." представят  интересни, реставрирани находки от лято 2021, открити от екипа на доц. Христо Прешленов от НАИМ при БАН.

Сред артефактите, открити миналата година при разкопките в останки от обществена сграда на територията на Национален археологически резерват „Деултум-Дебелт“, са фигури от бронз на бик и овен. Макар да се побират в шепа, те са интересни не само заради изработката, а и заради факта, че откриването на метални фигурки на животни от римската императорска епоха в Деултум е рядкост. 

Наскоро приключи тяхното почистване и консервация в лабораторията на НАИМ-БАН. Предстои научна публикация, в която откривателят ще направи анализ и ще защити своята теза за предназначението им.

Специалистите припомнят, че бикът е емблемата на Осми Августов легион, чиито ветерани са основали Деултум през 70 г. сл. Хр. Но също така е и обичайно жертвено животно през Античността. То е свързвано най-често със Зевс/Юпитер, но също и с Дионис, с Посейдон, със соларната сила като цяло, с царствеността, с плодовитостта и мъжката сила.



Овенът също се асоциира с плодовитост и с ритуално жертвоприношение. Конкретна препратка може да се направи към Хермес, наричан и Криофорос, (носещ овен) покрай мита за ролята му в спасяването на Танагра от чумна епидемия, разказан от Павзаний.

Вероятно и двете фигурки ще се окажат в пряка връзка с култове/религиозни вярвания на жителите на Деултум – най-стария римски град на територията на България.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки