Лятото обостря симптомите на разширените вени


Лятото обостря симптомите на разширените вени
Снимката е илюстративна
19 Юли 2022, Вторник


Специалистите препоръчват целогодишна грижа и много движение  

Автор: Десант

Лятото ни предоставя слънчеви моменти, повече време за забавление и пълноценна почивка. Но благословеният сезон не е непременно благословен за здравето на краката. Зависи как се грижим за тях целогодишно.

За голямо ваканционно съжаление именно в топлите месеци се обострят симптомите на разширените вени: най-често срещаните са тежест, напрежение в крайниците, болка, крампи, сърбеж, отоци, поява на различни по размер разширени вени, промени в оцветяването на кожата, а в крайния стадий – незаздравяващи рани.

Заболяване, а не козметичен проблем

Некрасивите разширени вени не са просто козметичен проблем, а едно от най-разпространените заболявания на съвременната цивилизация – хроничната венозна болест (ХВБ). Жените страдат по-често от него, а с напредването на възрастта болестта може да прогресира.

Наследствеността играе роля, но факторите на средата са не по-малко важни и затова разширените вени вече засягат по-млади хора – бременни или хора в активна възраст. Тенденцията се дължи на масовото обездвижване, наднорменото тегло, продължителното стоене в право или в седнало положение.

Основна причина за развитието на клиничната картина са измененията в клапите и възпалителният процес във венозната стена, водещи до разширяване на вените, повишаване на венозното налягане и развитие на типичната клинична картина – различни по степен разширени вени, кафяво оцветяване на кожата, а в по-напредналиите стадии и поява на незаздравяващи рани по подбедриците.

Като всяко хронично заболяване и ХВБ изисква адекватно лечение и целогодишна грижа, защото в противен случай може да доведе до редица усложнения, нарушаване на качеството на живот и дори инвалидизиране, предупреждават специалистите. 

Когато живакът върви нагоре

Но да се върнем към летните си планове. Високите температури в най-слънчевите месеци причиняват нарастване на диаметъра на разширените вени, което от своя страна води до венозен застой. Ако не приемаме достатъчно вода и не се движим достатъчно, нещата стават още по-драматични. Взети в своята съвкупност, тези фактори влошават симптомите на заболяването и могат да доведат до усложнения – тромбофлебит и дълбока венозна тромбоза.

А противодействието е комплексно и включва продължителни и интензивни разходки, занимания със спорт, плуване, хладен душ на краката и повдигането им при почивка. Правилната хидратация, лекият хранителен режим и намаляването на наднорменото тегло също помагат – и са напълно постижими в горещите дни.

Венотониците действат благотворно

В различните стадии на хроничната венозна болест лечението включва най-различни лечебни подходи, които могат да се приложат по предписание на вашия лекар, най-често от специалист съдов хирург.

Медикаментозното лечение с така наречените венотоници, е неотменна част от терапията във всички стадии на заболяването и се прилага за повлияване на симптомите като болка, тежест, умора в краката.


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки