Изложба представя в САЩ и Канада първите крале на Европа: „Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях“


Изложба представя в САЩ и Канада първите крале на Европа: „Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях“
Снимки: РИМ-Русе
19 Юли 2022, Вторник


В нея са включени съкровището от Борово, меден слитък и кремъчни ядра за праисторически ножове от музея в Русе, както и експонати от фонда на НИМ и РИМ-Варна

Автор: Десант

Съкровището от Борово, меден слитък и кремъчни ядра за праисторически ножове от Регионален исторически музей - Русе заминават на пътешествие отвъд Океана.

От 20 юли започва подготовката за гостуването им в три от най-престижните музейни институции в Северна Америка – музея „Фийлд“ в Чикаго (Field Museum), Института за изучаване на Античният свят в Ню Йорк (Institute for the Study of the Ancient World) и Канадския музей за история в Гатино, Квебек (Canadian Museum of History).

Изложбата се подготвя от няколко години от екипа на проф. Уилям Паркинсон, шеф на отдела по Антропология в музея „Фийлд“, където преди време работеше и д-р Диляна Иванова, русенски етнолог. Нейната продължителност ще бъде до март 2025 г.

Названието на експозицията е „Проектът Първите крале на Европа представя: Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях“. В нея вземат участие 11 държави, както и множество музеи, повечето от които са партньори на русенския музей по различни международни проекти, като Археологическия музей в Загреб, Националните музеи на Унгария и Словения, Регионалният музей Йоханеум в Грац.

От българска страна участват Националният исторически музей в София, както и Регионалният исторически музей във Варна.

Подбрани са археологически материали, които разкриват антропологически разказ за появата на неравенства между хората в древните общества, както и знаците, които ги изразяват. Някои от акцентите представят обмена и домонетните форми за размяна, съкровищата и знаците на властта, на идоли и амулети, които показват етапи на обожествяване на природните сили.



Изложбата, която се съсредоточава върху Балканите и територии около тях, подчертава важното място на региона за развитието на културата, вярванията и изкуството по света.

Представянето на тази нова по дух и съдържание изложба, различна от „тракийските изложби“, с които страната ни се показва от времето на социализма, вписва България в контекста на значимите места, където се заражда световната култура.

Важен момент при създаването ѝ е наличието на български общности на американския континент, както и опита на музея „Фийлд“ в работа с българската общност в Чикаго, която в последните години отбелязва националния празник 3 март в неговите зали.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки