Араповският манастир ще е домакин на Български събор „Ангел войвода“


Араповският манастир ще е домакин на Български събор „Ангел войвода“
19 Юли 2022, Вторник


В обособен хайдушки кът всеки ще има възможност да стреля с автентични оръжия отпреди 200 години

Автор: Десант

На 2 и 3 септември край Араповския манастир ще се проведе Български събор „Ангел войвода“. Той се организира от Сдружение „Хайдути“, а целта на форума е да се съхрани и популяризира историческото и културното наследство, фолклор и народни традиции.

Организаторите призовават гостите да отидат облечени в народни носии, за да се изпъстри манастирската поляна с ярки багри и шевици и да се пренесат хората заедно в едно друго време. Ще се проведе и конкурс за автентична носия.

Ще има богата фолклорна програма. Предвиден се битов кът, където желаещите могат да се снимат. Ще бъде устроен и хайдушки кът, където всеки ще има възможност да стреля с автентични оръжия отпреди 200 години.

Подготвя се и възстановка за Ангел войвода по специален сценарий. 

На място ще се набират средствата за обновяване на фигурата и носията на Ангел войвода, която ще бъде дарена на Араповския манастир.

Араповският манастир „Света Неделя“ е играл изключително важна роля за духовното и политическо възраждане на българите през ХІХ век. Той е единственият български манастир, строен по време на османското робство сред полето. Намира се в землището на с. Златовръх, на осем километра източно от Асеновград.

Основан  през 1856 г. първоначално като обикновено монашеско общежитие край старото аязмо. Но само три години след това той израснал като цял манастирски комплекс.

Своеобразен акцент в светата обител ​е оригиналната жилищна кула, строена според неоспорено от никого досега предание от самия Ангел войвода от близкото село Новаково, широко известен като народен закрилник в този край от епохата на османското робство. Днес тя е реставрирана и обновена.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки