В Австралия установиха произхода на най-стария метеорит от Марс


В Австралия установиха произхода на най-стария метеорит от Марс
Снимка: НАСА
19 Юли 2022, Вторник


Той е попаднал на Земята преди 5-10 милиона години по времето, когато се формирали кратерите на Червената планета

Автор: Десант

В началото на първото десетилетие на XXI в. в Африка е открит метеорит от Марс, който наричат Black Beauty (NWA 7034). Осколката от Червената планета тежи 320 г, а възрастта й е датирана на над 4,5 милиарда години.

Учените предполагат, че камъкът е от древна марсианска порода и е попаднал на Земята преди 5-10 милиона години по времето, когато се формирали кратерите на Марс. Едва сега обаче изследователите успяват да разберат неговия произход.

В статия, публикувана в сп. „Nature Communications“, представители на Центъра за космически науки и технологии към университета „Кертин“ в Австралия разказват, че благодарение на изкуствен интелект са установили местоположението на каменния къс, преди да попадне на Земята.  

Специалистите използвали алгоритъм, с помощта на който бил анализиран колосален обем от изображения на Червената планета. Изучени били снимките на всички марсиански кратери и е направен сравнителен анализ на структурите и състава им, тяхната намагнитеност, възраст и множество други параметри, които биха съвпадали със свойствата на Black Beauty.

В крайна сметка, австралийските изследователи установили девет кратера в южното полукълбо на Марс, които биха могли да се окажат мястото на произход на падналия преди милиони години на нашата планета метеорит. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки