Шедьовърът на преславската рисувана керамика – иконата на св. Теодор, е експонат на месец юли на НАИМ


Шедьовърът на преславската рисувана керамика – иконата на св. Теодор, е експонат на месец юли на НАИМ
Снимка: НАИМ-БАН
18 Юли 2022, Понеделник


Тя е намерена през 1909 г. край останките от църквата в манастира „Св. Панталеймон“ в м. Патлейна

Автор: Десант

Националният археологическди институт с музей при БАН обяви за експонат на месец юли 2022 – керамичната икона на св. Теодор (X в.) от Велики Преслав.

През българското Ранно средновековие най-висшата еманация на материализираните образи на властта е именно втората ни столица – бляскав център на държавата само за осем десетилетия. В тези години Велики Преслав е място, в което се появяват и поръчват модели и очертават тенденции, които ще определят характера на българската ранносредновековна християнска култура.

Преславската белоглинена рисувана керамика безспорно е едно от най-високите достижения на средновековното българско изкуство, блестяща изява на културния разцвет на Втората българска столица в края на ΙΧ и през Χ в. Във връзка с  изграждането на нови дворцови и храмови постройки в околните манастири възникват ателиета, специализирани в производството на керамични елементи за външна и вътрешна архитектурна украса.

Безспорен връх в развитието на преславското изкуство бележи керамичната иконопис, и най-вече монументалните изображения, съставени от отделни плочки. Един такъв шедьовър е иконата на свети Теодор от манастира „Св. Панталеймон“ в м. Патлейна.

Находката е регистрирана при редовни археологически разкопки от Юрдан Господинов през 1909 г. в контекста на верижни помещения, изградени около триапсидна църква в м. Патлейна, на 2 км югоизточно от Велики Преслав.

В близост до нея са разкрити  и глинени плочки с надпис, състоящ се от гръцки капитални букви, от които се възстановява името на светеца – св. Теодор (Стратилат или Тирон).

Иконата представлява фронтално, допоясно изображение на светеца в естествена големина, нанесено върху керамични плочки (12x12 см). Рисунката е с тъмнокафяв контур, използвани са червена ангоба и оцветяване с охровожълто и кафяво. Нанесено е покритие от прозрачна и тъмновиолетова глазура. Ликът на светеца е строг и величав, с бледорозов оттенък и хлътнали скули.

Светецът е представен с гъста, дълга и заострена  брада, къса, леко къдрава коса и големи бадемовидни очи. Главата е увенчана с кръгъл нимб в охровожълт цвят. Облечен е в дреха с много гънки, според някои изследователи – мантия, закопчавана на рамото с фибула, под която се вижда долна дреха, вероятно военна туника.

Източник: НАИМ-БАН


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки