Единственият хор от Бургаска област, който заминава за Копривщица е „Самодивски огън“


Единственият хор от Бургаска област, който заминава за Копривщица е „Самодивски огън“
Снимка: Архив Десант
12 Юли 2022, Вторник


Над 300 изпълнители на автентичен фолклор ще представят тази година региона на XII Национален събор на народното творчество

Автор: Яна Славянска

Над 300 изпълнители на автентичен фолклор от Бургаска област ще представят тази година региона на XII Национален събор на народното творчество, който ще се проведе от 5 до 7 август в местността Войводенец край Копривщица.

Област Бургас ще бъде представена от творчески колективи и индивидуални изпълнители от 7 общини – Бургас, Камено, Сунгурларе, Карнобат, Поморие, Созопол и Руен. 

Те бяха определени от регионално експертно жури, съставено от фолклористи и етнолози от Института по етнология и фолклористика към БАН и Регионалния исторически музей-Бургас, председателя на Областния читалищен съвет и специалист от бургаската Областна администрация. Заявки бяха постъпили от общо 23 читалища от областта.

Единственият хор от Бургаска област, който заминава за Копривщица, където участие ще вземат общо над 10 000 изпълнители от цялата страна, е хор „Самодивски огън“ при при бургаското читалище „Пенчо Славйков“, чийто ръководител от 11 години е иментият млад странджански народен певец Стойко Василев.

Гласовитите певици от „Самодивски огън“ традиционно се връщат от участията си с призови отличия и техните почитатели очакват да донесат медали и от Копривщица. 


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки