Проф. Витанов: Поне до края на лятото болниците няма да се напълнят с ковид болни


Проф. Витанов: Поне до края на лятото болниците няма да се напълнят с ковид болни
12 Юли 2022, Вторник


Математикът прогнозира, че и смъртността ще остане ниска

Автор: Десант

Въпреки очаквания да започне леко повишаване на заетостта в ковид отделенията по болниците, към момента тя е толкова ниска, че „не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото“, успокоява проф. Николай Витанов във фейсбук страницата си.

За да подкрепи тази своя прогноза, той цитира с числа каква е текущата заетост на интензивните легла – 33, докато за дестабилизация на здравеопазването, трябва да са заети над 500.  Текущата заетост на неинтензивните легла е 500, докато за дестабилизация те трябва да надхвърлят 5000. 

„Виждате – не сме стигнали и 10% от заетостта при която ще се дестабилизира „Празни болници“.  Отдавна съм ви писал – не се очаква и да я стигнем тази заетост до края на август. „Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите, за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй че пазете се. Господ е наш човек, подава ни ръка да изкараме спокойно лято. Но в кошарата няма да ни вкара. От нас си зависи" – предупреждава математикът.

Прогнозата му е, и че смъртността ще остане ниска.

Припомняме, че преди време той посъветва при над 1000 нови случая на ден, хората да са с повишено внимание, да избягват по-оживените места и евентуално да слагат маски. Вече достигнахме тази цифра, така че наистина е добре да внимаваме повече. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки