Историческите каменни мостове в Родопите „влязоха“ в изложба


Историческите каменни мостове в Родопите „влязоха“ в изложба
Римският мост край с. Шумнатица, автор Наталия Димитрова
07 Юли 2022, Четвъртък


Тя ще може да бъде разглеждана през целия месец юли в Регионалния исторически музей в Кърджали

Автор: Десант

Изложбата „Камък в/у камък“, подредена в Регионален исторически музей - Кърджали представя резултатите от проект „Историческите каменни мостове в Родопите - съвременни методи за представяне и опазване“.

В нея са разгледани различни аспекти на културното наследство на каменните мостове и анализи на тяхното състояние и опазване, като по думите на арх. Иван Колев пред БНР, основната част от информацията е събрана по време на теренното проучване с доброволци през октомври 2021 г.

Изложени са и фотографии от обявения през 2021 г. фотоконкурс „Каменните мостове в Родопите“, в който се включиха 22 участника с общо 58 снимки на 16 различни родопски каменни съоръжения.

Експозицията се организира в партньорство с Община Ардино, Исторически музей – Ардино, Регионален исторически музей - Кърджали по програма „Културно наследство – съхранение и популяризиране“ на Национален фонд „Култура“.

Каменните мостове съществуват още от древността и техните конструктивни принципи само се усъвършенстват през вековете. До периода на индустриалната революция те са най-доброто средство за преодоляване на сложни терени и реки. Известни примери на този тип строителство са включени в списъка на световното наследство като носители на материална и нематериална култура от извънредно значение за човешката цивилизация.

Въпреки че принципите на изграждане са близки, различните култури и различният природен контекст водят до създаването на местни строителни традиции, разказват от сдружение сдружение „Мещра - традиционни знания и занаяти“, които са разработили проекта „Историческите каменни мостове в Родопите – съвременни методи за представяне и опазване“.

Изложбата ще може да бъде разгледана в РИМ-Кърджали през целия месец юли.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки