Ще ремонтират фасадата и камбанарията на Мътнишкия манастир


Ще ремонтират фасадата и камбанарията на Мътнишкия манастир
Снимки: Интернет
06 Юли 2022, Сряда


За целта са отпуснати близо 80 хиляди лева от културното министерство

Автор: Дина Харизанова

Министерството на културата отпуска близо 80 хиляди лева за авариен ремонт по фасадата и камбанарията на църквата в Мътнишкия манастир „Св. Николай Чудотворец“. Той е разположен край Мътнишкия карстов извор в подножието на Врачанска планина, на около 5 км от с. Бели извор и на 18 км северозападно от Враца. До него се стига по черен път, който се отбива в ляво от шосето за Вършец.

Светата обител от години е необитаема. Жилищната сграда е в развалини, а църквата е заключена.Не е известно кога е основана тази българска християнска светиня, но се предполага, че е някъде преди XVIв, имайки се предвид съхранения молитвослов от 1578 г, както и други богослужебни книги.

Мътнишкият манастир, който е обявен за паметник на културата, е бил важно духовно и просветно средище през турското робство. Разоряван е от турци и кърджалии многократно, а след това отново възстановяван. В миналото е имал четири стопански и жилищни сгради с 16 килии и други помещения за монасите и посетителите.

Манастирската църква „Св. Никола“ е еднокорабна, едноапсидна с по два контрафорса отвън и с камбанария над входа от запад. В нея са извършени някои ремонти. 

Сега предстои да се обнови фасадата и да се пристегне камбанарията. Финансирането е одобрено на последната сесия на културното ведомство за финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки