Проф. Ива Христова: Пикът на лятната вълна ще е през август


Проф. Ива Христова: Пикът на лятната вълна ще е през август
06 Юли 2022, Сряда


В момента за страната индексът е три пъти под критичната стойност, но нараства, особено в големите градове и по южната граница – коментира ситуацията с коронавируса проф. Николай Витанов

Автор: Десант

„Теоретично пикът на лятната вълна на разпространение на коронавируса в България се очаква през август. След това около месец и половина ще е нужно да започнат да намаляват случаите“. Това прогнозира проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в ефира на Би Ти Ви.

Според нея не се очаква тази вълна да натовари сериозно здравната системата в страната. По думите й разпространяващият се в момента подвариант на Омикрон е по-заразен, но не предизвика толкова тежки заболявания.

Проф. Христова уточни, че симптомите на заразата са предимно повишена температура, обикновено около 37,5 до 38,5, болки в мускули и стави. Не е изключено да се проявят и стомашно-чревни проблеми.

Засега причини за безпокойство няма. Но трябва да сме внимателни. В момента за страната индексът е три пъти под критичната стойност, но нараства, особено в големите градове и по южната граница – коментира ситуацията проф. Николай Витанов.  

По думите му, вирусът се внася е нас от почивки в Гърция и от пътувания из Европа. 

„Очаква се ситуацията да се влошава. В южните гранични области има растеж, но той е по-малък. И тук вносът от Гърция расте, но с по-слаби темпове. Особена трябва да се наблюдава област Благоевград“  –посочва матеманикът и обобщава, че до средата на юли ще е спокойно. „После пак ще е спокойно – ще има доста случаи, но  здравната система се очаква да издържи и болниците да не се напълнят“.

Бившият член на Националния оперативен щам предупреждава – като надхвърлим 1000 нови случая на ден, добре е да сме с повишено внимание и да избягваме места, където се събират много хора за дълго време. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки