Ще падне ли Айфеловата кула


Ще падне ли Айфеловата кула
05 Юли 2022, Вторник


Ръжда е прояла символът на Париж

Автор: Десант

От 2010 г. насам Айфеловата кула в Париж ръждясва прогресивно и ако не бъде ремонтирана спешно, може да се срути. За това предупреждават класифицирани документи, алармира френското издание Marianne.

Символът на френската столица е в окаяно състояние. На някои места ръждата тотално е разяла метала, пише вестникът. Но вместо да ремонтират желязното съоръжение, властите ще похарчат 60 милиона евро, за да го разкрасят в навечерието на Олимпийските игри, на които Париж ще бъде домакин през 2024 г. 

За целта още през 2018 г. започна 20-ият ремонт на кулата, който предвиждаще да се почисти една трета от конструкцията и да се наесат два слоя нова боя върху нея, за да се ограничи корозията. Поради пандемията от коронавирус обаче работата бе отложена, а в старата боя бе открито олово. 

Металната конструкция с височина 324 м, построена от инж. Гюстав Айфел в края на XIX в. е един от най-посещаваните от туристите обекти в целия свят. Всяка година през кулата минават около 6 милиона посетители. 

Един от хората, които работят на нея, споделя пред Marianne, че ако нейният създадел я посети днес, ще получи сърдечен удар. 

В момента на откриването си през 1889 г. конструкцията е била покрита с дебел слой червеникавокафява боя. От 1968 г. за боядисването й е избран кафевият цвят. Към момента на нея вече са нанесени последователсно 34 слоя боя, пише Le Figaro.

Самият инж. Айфел рише в книгата си „300-метровата кула“: „Боядисването е най-важният елемент от запазването на металната конструкция и грижата да нея е единствената гаранция за нейната дълговечност. Най-главното е да се противодейства на възникването на ръжда". 

Конструкцията от ковано желязо е проектирана така, че всички нейни части да бъдат достъпни и да има възможност по всяко време да се разпознае започващото ръждясване и то да се отстрани - пояснява Айфел. 

Агенция „Франс прес“ опроверга тревожните публикации за лошото състояние на Парижката желязна лейди (La Dame de Fer), както я наричат французите. Медията се позовава на директора на организацията, която се занимава с експлоатацията на кулата (SETE) Патрик Бранко Рюиво, който твърди, че посочените дефекти не са критични. 

Той дори настоява, че тя „никога не се е обслужвала така хубаво, както сега“. И уверява, 
че „ще продължи да стои, благодарение на безупречния метал“.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки