Издание на бургаския музей разказва за древно Василико


Издание на бургаския музей разказва за древно Василико
Снимка: РИМ-Бургас
04 Юли 2022, Понеделник


Авторът д-р Милен Николов е директор на РИМ - Бургас и ръководител на археологическите проучвания в Царево, проведени по проект „Виа Понтика“

Автор: Десант

Регионален исторически музей - Бургас посреща лятото с най-новото си издание – „Древно Василико. Исторически и археологически проучвания“.

В книгата са представени най-новите данни за историята на старо Василико (дн. Царево), почерпени от археологическите проучвания и историческите извори.

Разкопките са проведени по проект „Виа Понтика“ през 2012 г. в района на църквата „Успение на св. Богородица“. Тогава са открити тракийско ямно светилище от IV-III в. пр. Хр., следи от обитаване от VI-VII в., останки от зидове и много материали от XIII-XV  в., къщи и некропол от XVI-XX в.

На базата на анализа на находките и на историческите извори, най-старите които са от XII в., става ясно, че най-ранните археологически останки в древно Василико са от IV в. пр. Хр., а от XII  в. до ден днешен селището съществува без прекъсване. Това го прави едно от най-древните селища по Черноморското крайбрежие, заедно с големи центрове като Одесос, Месамбрия, Анхиало, Агатопол и Аполония Понтийска.

Книгата е триезична – на български, английски и руски език, луксозна, с пълноцветен печат. Издаването й е изцяло финансирано от Община Царево. Авторът д-р Милен Николов е директор на РИМ - Бургас и ръководител на археологическите проучвания в древно Василико.

Предстои представяне на изданието пред широката общественост в Царево.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки