Поредни нови по-високи цени на тока


Поредни нови по-високи цени на тока
01 Юли 2022, Петък


Средно увеличението е с 3,4%

Автор: Десант

От 1 юли цената на електроенергията за битовите потребители се повишава с 3,4%. Това стана ясно, след като Комисията за енергийно и водно регулиране утвържди новите цени в сектор „Електроенергетика“ за регулаторния период от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г. 

За клиентите на „Електрохолд Продажби“ (ЧЕЗ) изменението на крайната цена е с 2,70 %, за „ЕВН България Електроснабдяване“ – с 3,47 %, за клиентите на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ – с 4,45 %. В тези разчети са включени както цената на електроенергията, така и цените на мрежовите услуги.

За да сведе до минимум увеличението за битовите потребители, КЕВР e предприела три мерки: премахва компонентата задължения към обществото, увеличава квотата на АЕЦ „Козлодуй” от 20% на 30% за новия ценови период 2022/2023, както и премахва премиите за значителна част от ВЕИ производителите, като пренасочи освободения финансов ресурс за намаляване на цените на битовите клиенти.

От КЕВР уточняват, че цените на електроенергията за битовите потребители в България остават най-ниските в цяла Европа.

„Това защитава българските домакинствата от шоковото повишение в резултат на войната в Украйна, при което цената на електроенергията в битовия сектор се повиши с 45% в останалата част на континента”, уверяват от унургийния регулатор.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки