Книга на проф. Иван Христов разкрива тайните на черноморския залив край Рибарското селище до Бургас


Книга на проф. Иван Христов разкрива тайните на черноморския залив край Рибарското селище до Бургас
Снимка: Авторът
30 Юни 2022, Четвъртък


Изданието разказва и за археологическите обекти и находки в крайбрежната зона между полуостров Метоха и нос Форос до бургаския квартал Крайморие

Автор: Диана Славчева

Заместник-директорът на Националния исторически музей професор Иван Христов представи в Бургас новата си монография, посветена на археологическите обекти и находки в крайбрежната зона между полуостров Метоха (нос Чукалята) и нос Форос.

В изданието за първи път цялостно са публикувани резултатите от разкопките на късноелинистическия укрепен обект на нос Чироза.

Читателите ще могат да се запознаят с най-древната история на бургаския квартал Крайморие, както и с разкритията от подводните проучвания в залива край Рибарското селище до Бургас.

Проф. Христов разказва за съдбата на три селища, разположени между полуостров Метоха и нос Форос - като изчезналото вече Отманли. 

В книгата е направен задълбочен анализ на резултатите от проучванията в района, както и на данните за времето на корабоплаване в залива Ченгене скеле. За първи път са анализирани и стари военни карти още от края на XIX в., даващи информация за съществувалите някога, но вече изчезали пристанища, стоянки на лодки и т.нар. скели за товарене и разтоварване на кораби

Изданието е реализирано от Националния исторически музей и Регионалния исторически музей в Бургас и илюстрира резултатите от съвместната дейност на двете институции.


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки