Интересни находки от подводните археологически проучвания в Бургаския залив


Интересни находки от подводните археологически проучвания в Бургаския залив
Снимки: Авторът
30 Юни 2022, Четвъртък


Сред тях е и изключително рядък съд за пренос на вино

Автор: Яна Славянска

Приключи петата подводна археологическа експедиция  в слабо изследваните досега зони по Черноморското крайбрежие около Бургас. Тя бе организирана съвместно от Националния исторически музей и Регионалния исторически музей в Бургас под ръководството на професор Иван Христов.

Освен археолози, в проучването се включиха и различни други специалисти, които извършиха и геофизично и геоложко изследване на района, както и ортофото заснемане с дрон.

Резултатите бяха представени на пресконференция в бургаския археологически музей.Въпреки лошите условия за работа заради ниската видимост и силните морски течения, от водата са извадени много интересни находки.

Една от тях е изключително рядък съд, на който няма известен досега аналог. Той е с вместимост 10 литра и се е ползвал за пренос на вино. Подобни кани са известни като лагинос.Намерените артефакти са от различни исторически периоди и показват, че заливът край Бургас е бил обитаван в един изключително широк диапазон от време.

Продължава и обогатяването на колекцията с прочутото стъклено съкровище от корабокруширал през XVII-XVIII век в района на Бургаския залив кораб. Предстои новите находки да бъдат реставрирани от специалистите на бургаския музей и изложени след това във витрините му. Част от тях ще попълнят и експозицията в Рибарското селище.

От Община Бургас, която финансира проучванията, са предвидили средства те да продължат и през следващото лято.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки