20 години от кончината на големия български писател и патриот академик Николай Хайтов


20 години от кончината на големия български писател и патриот академик Николай Хайтов
30 Юни 2022, Четвъртък


Той остави ярка следа в литературата и постави основите на съвременния национализъм в Бълария

Автор: Десант

Навършват се 20 години от кончината на големия български писател и патриот академик Николай Хайтов. Той остави ярка следа в литературата и постави основите на съвременния национализъм в Бълария.

Хайтов е роден в Родопите в село Яврово. Израства в крайна бедност. Завършва с отличие лесовъдство в Софийски университет  и работи като директор на различни горски стопанства. Прочува се с високи резултати и с това, че осигурява за работниците си безплатни униформи и храна и им построява жилища.

Комунистическите ръководители в онова време се вбесяват от успехите на Хайтов. Очернят го чрез доноси и успяват да скалъпят съдебен процес срещу него. След три години дела Хайтов доказва, че е невинен и се отказва от лесничейството.

Започва да пише и скоро става любим български автор. Сборникът му „Диви разкази“ е преиздаван над 50 пъти на десетки чужди езици.

По сценарии на Хайтов са заснети емблематични филми като „Козият рог“ и „Мъжки времена“, както и сериала„Капитан Петко войвода“.

Десетиления наред Хайтов се бори да докаже, че гробът на Левски е в църквата Св. Петка Самърджийска“ в София. Предизвиква, невиждан за времето си, научен спор с Българска академия на науките.

Доказва своята правота и до края на живота си се бори да се постави паметна плоча, че там е препогребан Апостолът. Волята му е изпълнена едва през 2012 г. благодарение на НФСБ и телевизия СКАТ. Приживе Хайтов подкрепя патриотичната линия на медията и я нарича най-българската телевизия.

В годините на Прехода Николай Хайтов пише публицистични творби, в които заклеймява безхаберието на политиците и негативните процеси в новата история на страната ни. Неговите патриотични завети следват Телевизия СКАТ и  Национален фронт за спасение на България.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки