Пиенето на бира укрепва костите


Пиенето на бира укрепва костите
30 Юни 2022, Четвъртък


Жените, които консумират пиво, страдат по-малко от остеопороза

Автор: Десант

Редовната консумация на бира предпазва костите от вредното въздействие на времето и околната среда, като не им позволява да станат чупливи. Това сочи проведено в Испания проучване.
 
То е установило, че жените, които редовно пият бира, имат много здрави кости и страдат по-малко от остеопороза (заболяване, което води до постепенно разрушаване на костите).

Известно е, че високите нива на силиций в пивото забавят процесите, водещи до постепенното разрушаване на костите, и стимулират образуването на нова костна тъкан.

Бирата е богата също на фитоестрогени, промишлена версия на естрогените, които поддържат костите здрави.

Изследователите са интервюирали близо 1700 здрави жени, чиято средна възраст е 48 г., за техните предпочитания към напитки. След това участниците са направили ултразвуково сканиране на ръцете, което показало, че костите на жените, посочили като любима напитка бирата, са много по-плътни и по-здрави.

Сканирали са само ръцете, защото костите на пръстите са едно от първите места в човешкото тяло, по чието изследване може да се съди за наличието или отсъствието, както и за ранни признаци на остеопороза.

Тези, които пият няколко глътки бира на ден (учените ги отнасят към категорията на малко пиещите бира), са на равна нога с тези, които пият умерени количества бира, тъй като експертите са потвърдили, че дори малки количества от напитката оказва укрепващо действие върху костите.

Източник: nrc.nl


В категории: Новини , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки