Какви са рождените имена на библейските равноапостоли Петър и Павел, чиято памет честваме на 29 юни


Какви са рождените имена на библейските равноапостоли Петър и Павел, чиято памет честваме на 29 юни
29 Юни 2022, Сряда


Какви са проекциите на Петропавловската празничност

Автор: д-р на ист. н. Димитър Тренчев

Като лични мъжки и женски имена, а и във всевъзможните им производни, имената на библейските равноапостоли Петър и Павел, които почитаме на 29 юни, са планетарно застъпени в именната система на християнските народи.

Всъщност, рождените имена и на двамата са били други. Христос прекръстил родилия се Симон на Петър, от старогръцкото „Петрос“ – камък, като символ на основополагащия камък на духа и делото, върху който да се въздигне Христовата църква. А роденият първоначално с името Савел, бил прекръстен от Спасителя на Павел и също бил посочен за апостол на Христовата църква.

Статистическите данни сочат, че в България името Петър е четвърто по разпространение след Иван, Георги и Димитър. А предпочитанията към Павел и производните му, са на 11 място. Сиреч, днес празнуват 310 186 българи и българки! Петър, Петре, Перо, Пешо, Пети, Пеце, Пеко, Пенчо, Пеньо, Петьо, Пейо, Петра, Петрана, Петранка, Петралифа, Петя, Пепа, Пена, Пенка, Павел, Павлин, Павле, Павльо, Павлина, Павла, Павлета...

Освен светското и делничното, денят на равноапостолите Петър и Павел има и своето свято и духовно измерение. Изцяло българско, днес патронен празник имат общо 9038 действащи и недействащи православни и католически Божи домове. И средновековни, и съвременни. От скромни параклиси през просторни храмове до магнетични манастири. А много от храмовите празници са и общоселищни празници за населените места, чиито небесни закрилници са Светите Петър и Павел.

От нововъздигнатия параклис в национално неизвестното благоевградско село Обел през храма Свети Петър и Павел в световно известната стара столица Велики Преслав, та до прочутия Петропавловски манастир в землището на старопрестолното Триградие – Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец...

Освен това, из цялата страна общо 62 поселения – квартали, села и градове имат Петроправловски корен в имената си. От столичния квартал „Павлово“, през пиринското селце Петрово и софийското село Петрич, през подгорското Камена, та до градовете Петрич, Павел баня и Павликени. Те етимологично също се нареждат сред днешните именници.

Имен ден на селище?! Къде се е чуло и видяло такова чудо, ли? Не, не е чудо, а един чудесен празник, който днес все още „прохожда“ – от северозападното селце Каменно поле, та до столичния квартал „Илинден“.

Но от тук-там засега до масовото разпространение и устойчивата традиция, разстоянието във времето е кратко! Достатъчно е да го има усещането за заедност, за общност, което поражда и общностния импулс за общо отпразнуване.


В категории: Новини , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки